Egészség

Nem kellenek csodagombák, a hétköznapi alapanyagok is segíthetnek

A gyógygombák csodás hatásai közismertek. Ám az egyszerű, konyhai alapanyagként használt gombáknak is vannak gyógyhatásai, nem is akármilyenek. Érdemes sűrűn beiktatni az étrendünkbe.

Miért ne gyógyulhatnánk vagy előzhetnénk meg betegségeket – szó szerint – finoman. Ha tudjuk, hogy melyik gomba milyen gyógyhatást rejt, úgy célzottan is használhatjuk. Csak főzünk belőle egy gombapaprikást vagy sült húst bakonyi módra és máris a tányérunkon a gyógyulás lehetősége.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

Shiitake – a rákbetegek segítője
Ezt a gombát szinte bármikor megveheted a nagyobb szupermarketekben. Érdemes is többször az étlapra venni, mert nem csak igazán finom, de a benne lévő hatóanyag támogatja az immunrendszerünket. Ez pedig a Lentinán, amely egy poliszacharid. Laboratóriumi kísérletek igazolják, hogy sikeresen vethető be a rák elleni küzdelembe. Bár nem közvetlenül a rákos sejtekre hat, hanem az immunrendszert aktiválja, amely sikeresen felveszi a harcot a betegséggel. Így akadályozza meg a tumor terjedését. Kínában és Japánban kivonják ezt az anyagot a gombából és injekció formájában adják a betegeknek.

Rókagomba – a jó emésztésért
Ez az illatos, különleges ízű és küllemű gomba tele van B-vitaminokkal. Van benne – többek közt – a B12 – vitamint. Ez a vízben oldódó vitamin fontos az egészséges idegrendszerhez és a megfelelő emésztéshez. Mindezen túl magas a rosttartalma, amely szintén az emésztést tartja rendben.

Csiperke gomba – prosztata és mellrák ellen
Ez a gomba bármikor és szinte bárhol beszerezhető. A legolcsóbb gomba, amelyről nem is feltételeznénk milyen nagy hatása van. Jó hatással lehet a prosztatarákban szenvedőkre. Ugyanakkor egy másik tumor fajtára is kiváló hatással van, méghozzá a menopausa után kialakuló emlőrákot is megelőzheti, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Szarvasgomba – a boldogságért
Ez bizony a luxus gomba az árát tekintve, amelyet nem is a hagyományos módon használunk. Inkább csak fűszerként adjuk az ételhez. Ugyanakkor érdemes néha rááldozni a pénzt, ugyanis biztosan boldogságot okoz. Nem csak az íze, hanem a benne lévő vegyülettől, amely nagyon hasonlít a tetrahidrokannabinolhoz (THC) – a marihuána összetevőjére. Na nem kell tőle félni, hogy “betépünk” egy kis gombától. Egyszerűen csak javítja a hangulatot, elősegíti a jó étvágyat és csökkenti a depressziós hangulatot.