Egészség

Jót tesz, ha csípős paprikát fogyasztunk?

Először a 19. század végén azonosították a kapszaicin nevű vegyületet, ami a paprikát csípőssé teszi. Vannak, akik imádják a csípős ételeket, de nem árt tudni milyen hatással van az egészségünkre.

Képes elpusztítani a rákos sejteket
Több kutatás arról számolt be, hogy a kapszaicin képes felvenni a harcot a rákos sejtek ellen. A kísérletek szerint nem csupán a prosztatarák esetében irtja ki a rákos sejtek akár hatvan százalékát, de a tüdőrák megelőzésében is nagy szerepet játszhat.

Fotó: shutterstock/Chayasit Fangem

Fájdalomcsillapító
Mivel a kapszaicin serkenti a vérkeringést, és nyugtató hatású vegyületeket termel az agyban, a fájdalom csillapításában is segíthet. Ma már több olyan fájdalomcsillapító kenőcsöt és tapaszt gyártanak, amelyeknek kapszaicin tartalma van.

Szívbarát
A hongkongi Kínai Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a kapszaicin csökkenti a vér koleszterinszintjét, és az eltömődött vérereket képes megtisztítani. Így megelőzhető lehet vele számos szív-és érrendszeri megbetegedés, illetve az agyvérzés esélye is csökken.

Segíti az emésztést
Bár a közhiedelem szerint az erős paprika gyomorégést vagy gyomorfekélyt okozhat, igazából kis mennyiségben a kapszaicin éppen, hogy védi a bélfalat, mert serkenti a gyomorban található enzimek munkáját. Ezenkívül segíti a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok felszívódását.

Csak óvatosan
A csípős paprikát nem szabad túlzásba vinni, és napi szinten fogyasztani. Nagy dózisban valóban okozhat gyomor panaszokat és hasmenést. A refluxos betegeknek, illetve a gyomorfekéllyel küzdőknek pedig tilos fogyasztaniuk.