Egészség

Újra beindult a szervátültetés

A koronavírus járvány a szervátültetéseknél is éreztette hatását. Jelentősen lecsökkentek az ilyen műtétek és csak mostanra állt vissza a korábbi nagyságrend.

A veszélyhelyzet miatt csökkent a szervátültetések száma is. Elsősorban márciusban és áprilisban volt a legkevesebb ilyen életmentő műtét – mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotó:shutterstock/ gpointstudio

Ugyanakkor jó hír, hogy mára, a koronavírus-járvány után visszaállni látszik a régi rend a szervátültetésben és -adományozásban – tette hozzá az igazgató. Májustól kezdett emelkedni a szervadományozások és beültetések száma.

A szakértő azt is kiemelte, hogy a szervátültetés esetén a koronavírus fertőzésének és az általa okozott halálozásoknak a kockázata nem kiemelkedő a felmérések szerint. Persze azért ennyire mégsem egyszerű az egész. Ugyanis van egy kockázat, amely a koronavírus fertőzést is érinti. Ugyanis a szervátültetésen átesett pácienseknek a műtét után olyan gyógyszereket kell szedniük, amelyek gyengítik az immunrendszert. Ennek az a funkciója, hogy megakadályozzák a beültetett szerv kilökődését. Ez nagyobb kockázatot jelent abban, hogy a betegek megfertőződhetnek a koronavírussal.

Az nem jelent szintén kiemelt kockázatot, hogy a beültetendő szerv kitől származik és milyen betegségei voltak. Ugyanis transzplantáció esetén a donorokat eddig is számos betegségre szűrték. Ezen túl pedig mindez kiegészül a koronavírus-szűréssel is.

Magyarországon igen magas színvonalú a különböző szervek átültetése. A klinikákon egyre több műtétet végeznek el sikeresen. Az eljárásokat és a felszereléseket is folyamatosan fejlesztik.