×

Egészség

Melegebb időjárás, több fertőzés

Újabb baktérium fertőzések lehetőségére figyelmeztetnek német kutatók. Mindezt a globális felmelegedés teszi lehetővé.

Azzal, hogy egyre melegebbé válik az időjárásunk nem csupán a mezőgazdaságra hathat negatívan, hanem az egészségünkre is. Vannak olyan baktériumok, amelyek csak erre várnak.

Vibrio vulnificus baktéium mikroszkóp alatt. Fotó: shutterstock/Giovanni Cancemi

A vibrió elnevezésű, pálcika alakú baktériumok okozhatnak hamarosan megbetegedéseket – jelentette be a német szövetségi kockázatértékelési kutatóintézet (BfR). Ezek a baktériumok tengerekben és folyótorkolatokban élnek és jól tűrik a sós környezetet. Ugyanakkor a szaporodásukat nagyban segíti a melegebb környezet.

“Húsz Celsius-fok fölött gyorsabban szaporodnak a vibriók, különösen a Balti-tengerben nőhet a veszély, amely eddig hűvösebb volt” – mondta Eckhard Strauch, az intézet vibriókutató részlegének vezetője.

A mostani kánikulák idején a a Balti-tenger hőmérséklete 20 fok fölé emelkedhet és a sókoncentrációja is alacsony. Mindez kitűnő táptalaj ezeknek a baktériumoknak. “Éppen a két veszélyes faj, a Vibrio vulnificus és a Vibrio cholerae non-O1 számára javulnak a feltételek” – tette hozzá a kutatásvezető, akinek szavait az MTI idézte.

A vibriók az egész Baltikumban, valamint az északi-tengeri folyótorkolatokban is elterjedtek.
A fiatal, egészséges felnőttek ritkán betegednek meg vibriófertőzéstől – tudatta a Robert Koch Intézet. Ugyanakkor az idősebb vagy legyengült immunrendszerű emberek nagy veszélyben lehetnek. Elsősorban a cukorbetegek, a májbetegek és a daganatos megbetegedésben szenvedők vannak a legnagyobb veszélyben.

Azt jó tudni, hogy halálos kimenetelű fertőzés csak elvétve akadt az elmúlt években. A betegséget egyébként antibiotikummal kezelik.