×

Egészség

Így előzheted meg a strandfertőzéseket

Végre itt a nyár, az önfeledt strandolás szezonja. De azért nem árt, ha betartasz néhány óvintézkedést annak érdekében, hogy a lubickolást ne kövessék kellemetlen intim tünetek.

Zuhanyozz le – Akár a szabadban, akár medencében csobbansz, utána irány a zuhanyzó. Mert bár úgy tűnhet, hogy a víz tiszta, és nincs okod félni a kórokozóktól, azért ezek az apró, szabad szemmel nem látható lények könnyen jelen lehetnek – és bizony, kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Fotó: iStock.com/Choreograph

Figyelj a higiéniára – Menstruáció idején sokan nem is mennek strandra – ez persze nem tilos, csak ilyenkor még jobban oda kell figyelni pár higiéniai szabályra. Például, hogy úszás után cseréld ki a tamponodat, illetve, hogy a vécére ne ülj rá, és a mosdóhasználat előtt és után is moss kezet, és használj gyakran kézfertőtlenítőt.

Legyen nálad száraz ruha és másik fürdőruha – Egy jóleső csobbanás után zuhanyozz le, törölközz meg gyorsan, aztán öltözz át, mert a nedves fürdőruhád a baktériumok melegágya lehet!

Figyelj a hüvelyflórád egészségére – Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy fertőzéseket elkapni a strandon, akkor már a tervezett pancsolás előtt erősítsd a hüvelyflórádat vény nélkül kapható, lactobacillusokat tartalmazó kúpokkal, kapszulákkal. Segíthet kivédeni a fertőzéseket az is, ha tiszta aloe vera kivonattal kened be magad odalenn, mielőtt csobbannál, illetve, ha strandolás után teafaolajat cseppentesz a tisztasági betétedre.