Egészség

Előre jelezhető a járvány újabb kezdete

A koronavírus-járvány helyzet Magyarországon lecsengőben van, ám a második hullámtól tartanak a szakértők. Ám ezt már előre tudják majd jelezni, mert folyamatosan figyelik a szennyvizet.

Ugyanis a szennyvízből kimutatható a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Ebből pedig kiolvasható, hogy mikor várható a vírus terjedésének második hulláma. A z örökítőanyagot a – tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes – fertőzött emberek ürítik.

Fotó: shutterstock/angellodeco

A szennyvíztisztítókból vett minták alapján pedig egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna műsorában, akinek szavait az MTI is idézte.

Heti ellenőrzés

A koronavírus örökítőanyagának jelenlétét először Budapesten kezdték vizsgálni a szennyvízben, de mára már megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. Az a cél, hogy az ország minden területéről bevizsgáljanak szennyvíz mintákat.

A vezető szakértő azt is elárulta, hogy hetente vesznek mintát a telephelyeken a szennyvízből. Így nyomon tudják követni a vírus örökítőanyagának koncentrációját.

Mindezt a nemzetközi tapasztalatok mintájára teszik, mert kiderült, hogy már egy-két héttel korábban megjelennek az árulkodó nyomok a szennyvízben és majd csak ezután bukkannak fel a fertőzöttek.
Ez az eljárás abban segít, hogy az egészségügy felkészülhessen a betegek fogadására.

Visszakerül a vizekbe?
A vírus örökítőanyaga nem fertőző – emelte ki a szakértő. Fertőzni képes vírusrészt a szennyvíz nem tartalmaz, csak örökítőanyagot. Azt is hangsúlyozta, hogy a telepekre beérkező szennyvizet megtisztítják és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe. Ami azért jó hír ezekben a forró nyári napokban, mert így nincs kockázat a fertőzésre. Tehát nyugodtan strandolhatunk, nem vagyunk veszélyben a természetes vizekben.

A strandokon sincs veszély, mert a medence vizét klórral fertőtlenítik és ezt nem bírja a koronavírus. Ugyanakkor ott javasolt betartani a 1,5 méteres távolságot.