Egészség

Az anyák megmentője a kézmosás atyja lett idén és ma lenne 202 éves

Eddig úgy emlegettük, mint "az anyák megmentője”, de mostanra kapott még egy jelzőt. Ma lenne 202 éves, ez alkalomból különleges módon tisztelegnek előtte.

Boncmester barátjának halála után, az aktáit áttekintve jött rá arra, hogy a gyermekágyi lázat valójában maguk a boncmesterek okozzák. pontosabban az, hogy a boncolás után, fertőtlenítés nélkül mennek át megvizsgálni a kismamákat. Semmelweis Ignác ezután a klórmeszes kézlemosást írta elő az orvosoknak és a gyakornokoknak is a boncolások után, mi több két egyéb vizsgálat között is. A kézmosás egy negyed órás procedúra volt, amely alatt könyékig, körömkefével kellett fertőtleníteni az érintetteknek a kezeit.Éppen ezért ragadt rá a koronavírus után az “anyák megmentőjére” a „a kézmosás atyja” elnevezés.

Fotó: shutterstock/YANGCHAO

Nem aratott osztatlan sikert a felfedezése orvosi körökben, pedig pozitív statisztikával is alátámasztotta felfedezését. Az eljárást is csak évekkel később, barátai unszolására publikálta 1858-ban a Markusovszky Lajos által szerkesztett Orvosi Hetilapban.

Mindezek mellett kiváló sebész is volt és ő volt az, aki Magyarországon elsőként végzett petefészek-műtétet.

A sors fintoraként – a legújabb bizonyítékok szerint – éppen abba a betegségbe halt bele, amelyet felfedezett, mi több megakadályozott. A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a jobb kezén lassú lefolyású csontvelőgyulladása volt és ez szepszist, azaz vérmérgezést okozott. Ez volt valószínűleg a halálának oka. Hamvai több áthelyezés után szülőházának udvarán pihennek. Ez ma a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Semmelweis Ignác szülőháza, amely ma a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. Fotó: shutterstock/Alberto Zamorano

Ez a múzeum Semmelweis Ignác 202. évfordulója alkalmából újrarendezett emlékszobával és virtuális kiállítással ünnepli névadóját. A múzeum a járvány után június 23-án ismét megnyitotta kapuit – olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

Eddig a szülőház emeleti terében eredeti és korhű bútorokból, festményekből és relikviákból álló enteriőrt láthatott a közönség. Ezúttal a bicentenárium alkalmából indított vándorkiállítás visszakerült tárgyaiból láthatnak tárlatot az érdeklődők. Látható többek között Csánky Dénes akvarellje a tabáni szülőházról, családi fényképek, a klinikai növendékek számára megfogalmazott Utasítvány a gyermekágyi láz megelőzésről, Semmelweis gyászjelentése, emlékművének és életrajzi filmjének dokumentumai.