Nem csupán különleges fűszer a szegfűszeg, hanem gyógynövény is egyben. A szegfűszeg virág szárított bimbója ugyanis több módon segíthet megtartani az egészségünket.
Fotó: shutterstock/ Halil ibrahim mescioglu
Számos fontos tápanyagot és vitamint tartalmaz, ilyen például a mangán, amely hozzájárul az agy egészséges működéséhez és az erős csontok fejlődéséhez. Ám antioxidánsokban is bővelkedik ez a fűszer, így segíti az immunrendszerünket és megvédhet a rákos betegségektől. Mi több laboratóriumi kísérletek igazolják, hogy a szegfűszeg kivonat megállíthatja a daganatok további fejlődését. Elsősorban a nyelőcső valamint a méhnyakrákos sejtek elpusztításában játszhat fontos szerepet a benne található eugenol.
Ugyanez az anyag segíti a májat a méregtelenítésben is. Állatkísérletekkel igazolták azt is, hogy a szegfűszeg olaj segíthet akár a májcirrózis visszafordításában is.
Mindezen túl segít az optimális vércukorszint megtartásában. Ez azért is nagy előny, mert egyre több a diagnosztizált cukorbeteg világszerte. A szegfűszeg pedig segíthet nekik az optimális vércukorszint elérését. De ennél is többet tud. Ugyanis javítja az inzulint termelő sejtek általános működését. Ez azt eredményezi, hogy stabilabb maradhat a diabéteszes beteg vércukor szintje.
Ugyanakkor azt fontos tudni, hogy a szegfűszeg olajban lévő eugenol nagy mennyiségben nem tesz jót a májnak, így elővigyázatosságot kíván. Éppen ezért ne mesterségesen, hanem természetes formájában fogyasszuk a szegfűszeget, például mézes süteményben, curryben vagy akár gyümölcslevesben.







