Egészség

Több szembetegséget is okozhat a napsugárzás

Nem csak a bőrünkben tehet nagy kárt a tűző napsütés, hanem a szemünkben is. Akár komoly betegségeket is okozhat, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak.

Minden nyáron elhangzik, hogy nem tanácsos a tűző napon lenni 11 és 15 óra között. Ráadásul a bőrünket védjük magas faktorszámú naptejjel. De ugyanígy fontos, hogy a szemünket is védjük nyáron az ártó sugaraktól. Ellenkező esetben többféle betegséget is okozhat a napsütés.

Fotó: shutterstock/Ann Haritonenko

Ha nem óvjuk kellőképpen, a napsugárzás súlyos, visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a szemben – figyelmeztetett Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. Például napégést. Igen, a szemben is lehet napégés, csakúgy, mint a bőrön. Ez tulajdonképpen a téli hóvakság nyári változata. Akkor alakul ki, amikor hosszasan időzünk nyílt vízen vagy a közelében és a felületéről visszatükröződik a szemünkbe. Ezt megakadályozhatjuk egy jó minőségű UV400-as védelemmel ellátott napszemüveggel.

A szemszárazság nyáron is gyakran előfordulhat. Elsősorban azoknak jelenthet nagy gondot, akik kontaktlencsét hordanak és klimatizált helyiségben dolgozik. Ebben az esetben javasolt inkább szemüveget hordani és tartósítószer-mentes műkönnyet használni.

A kötőhártya-gyulladás is gyakran előfordul nyáron. Össze szedhetjük például egy strand medencéjében egy forró napon. A viszkető, könnyező, égő és váladékozást az válthatja ki, ha a medence vízből valamilyen kórokozó kerül a szemfelszínre és ott valamilyen mikrosérülésen keresztül. Ettől még a kontaktlencse sem védhet meg. Ezért hord mindenképpen úszó szemüveget, ha szeretnéd a fejed a vízbe tenni.

Amennyiben mégis észleled a tüneteket és két napon belül nem múlik el, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. A szürkehályog kialakulását részben az ultraibolya-sugarak okozzák. Ezért is fontos a szem megfelelő védelme napszemüveggel és árnyékot adó sapkával. Ugyanis ez a betegség csak műtéttel gyógyítható