Egészség

Az agyunkra megy a koronavírus

A University College London (UCL) kutatói az új koronavírus okozta Covid-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztettek a napokban.

Bizonyítékaik szerint a Covid-19 súlyos idegrendszeri szövődményekhez – gyulladás, pszichózis, delírium – is vezethet. Az MTI híradása szerint 43 olyan Covid-beteg esetét vizsgálták meg, akiknél időleges agyi működési zavar, stroke, idegkárosodás vagy más súlyos agyi rendellenesség jelentkezett.

Fotó: shutterstock/fizkes

Azt írják a vonatkozó berszámolóban, hogy azt meg kell még vizsgálni, hogy a pandémiához kapcsolódóan elterjed-e széles körben az agykárosodás. A Brain című szaklapban megjelent tanulmány a vizsgált esetek között kilenc olyan páciensről is beszámolt, akiknél az agyi gyulladás mellett az ADEM (acute disseminated encephalomyelitis) betegséget is megállapították, amely általában fertőzések után lép fel, heveny agyi és gerincvelői duzzanatot okozhat és a szklerózis multiplexéhez hasonló tünetekkel, gyengeséggel, egyensúly- és látásvesztéssel járhat.

Mindez persze még nem jelenti azt, hogy ezek a tünetek törényszerűen bekövetkeznek egyes betegeknél, de – mivel a vírus csak néhány hónapja van jelen – az orvosoknak tudniuk kell a lehetséges idegrendszeri hatásokról.