Egészség

A szélsőséges időjárás az egészségeseket is megkínozhatja

Fáj a fejed, ingerlékeny vagy, hasogat a sebhelyed, hevesebben ver a szíved vagy hirtelen felmegy a vérnyomásod? Mindezt okozhatja egy-egy időjárási front, ha érzékeny vagy rá. Ezzel nem vagy egyedül.

Amikor e sorok íródnak éppen nincsenek időjárási frontok, amelyek megterhelik az emberi szervezetet. Ám mindez bármely pillanatban megváltozhat, ráadásul a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban kell szembe néznünk a frontérzékenységgel.

Fotó: shutterstock/eggeegg

Azok, akik tartós betegséggel küzdenek, mint cukorbetegség, szívbetegség vagy egyébként is legyengül állapotban vannak, azoknak a gyorsan változó időjárás és fronthatások akár nagy problémát is okozhatnak. De nem csak nekik, ugyanis egyre többen érzik napi szinten az időjárás változás hatásait.

A magyar lakosság harminc százaléka időjárás-érzékeny. Az elmúlt évhez képest idén háromszor többen fordulnak orvoshoz időjárás okozta problémák miatt – közölte Pintér Ferenc meteogyógyász az M1 aktuális csatornán, akinek szavait az MTI is idézte. Elmondta azt is, hogy az időjárás az utóbbi években szélsőségesebbé vált, így sokkal gyakoribbak az extrém időjárási események, ez pedig az emberek egészségügyi állapotát is negatívan befolyásolja.

Akár komoly következményei is lehetnek. Kiemelte, hogy egy kutatás kimutatta, hogy például a halálos kimenetelű stroke-ok száma bizonyos légköri helyzetekben háromszor nagyobb, mint normális időjárási körülmények alkalmával.

Persze az, hogy ki milyen időjárásra és frontra, hogyan reagál az teljesen egyéni, mindenkinél másképp alakul. Éppen ezért általános és mindenkire érvényes megelőzési tanácsok nincsenek. Ugyanakkor a szakértő azt javasolta, hogy mindenképpen fogyasszunk elegendő vizet és védjük magunkat az UV-sugárzás ellen. Ezzel is már sokat tehetünk az egészségünkért, jóllétünkért és a tünetek elkerüléséért, mérsékléséért.