Egészség

Koronavírusos betegeken segíthetne a legújabb magyar felfedezés

Magyar kutatók is küzdenek azért, hogy minél előbb, minél hatásosabb vakcinát és gyógyszereket fejlesszenek a koronavírus ellen. A napokban a kezelésre találtak biztató lehetőséget.

Olyan hatóanyagot talált egy pécsi és osztrák kutatókból álló csoport, amely a koronavírusban szenvedő betegeknek enyhülést jelenthet. A kísérlet egyelőre még gyerekcipőben jár, és még számos tennivalójuk van a kutatóknak a végleges megoldásig, de a felfedezés már reménykeltő.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportja egy olyan hatóanyagot talált egy allergiára használatos orrcseppben, amely a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható. Vagyis a már kialakult betegség kezelésére alkalmas, nem a megelőzésre – közölte Jakab Ferenc kutatócsoport vezetője az MTI-vel.

A hatóanyag neve: azelasztin, amelyet antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg. Laboratóriumi kísérletek során igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését. Ugyanakkor még a klinikai vizsgálatok hátra vannak, és csak azután lehet majd a szert bevetni a betegeknél.

Az eddigi eredmények azért nagyon biztatóak, mert ha a további kísérletek is igazolják azt, ami laboratóriumi körülmények között már bebizonyosodott – hogy hatékony lehet -, akkor gyorsan alkalmazható lesz. Ugyanis ez a szer már engedélyezett, mi több, vény nélkül kapható orrspray-kban található. Ráadásul miután az orrban alkalmazható, így közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.