×

Egészség

Helybe viszik a szűrővizsgálatokat

Komplex szűrőprogramban vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által közösen indított szűrőbuszokra.

Ahol megállnak a szűrőbuszok, ott egységesen biztosítják az általános állapotfelmérést, kardiológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálatot, illetve a vastagbélszűrési lehetőséget.

Fotó: shutterstock/Alexander Raths

Mindenkinek megnézik a koleszterin- és vércukorszintjét, átesik egy EKG vizsgálaton és egy úgynevezett perifériás érbetegség szűrésen, ahol az érszűkületet keresik. Akiknél ezeken az alapvizsgálatokon bármilyen eltérést tapasztalnak, azoknak akár szívultrahangot is végeznek a helyszínen tevékenykedő kardiológus és neurológus szakemberek, de nőgyógyászati vizsgálat, illetve méhnyakrákszűrés is elérhető.

Azért ezeken a vizsgálatokon lehet részt venni, mert a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a legjellemzőbbek hazánkban – tudatta az MTI a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva.

Az adott megye egészségügyi szolgáltatója is részt vesz a programban és amennyiben szükséges berendeli magához további vizsgálatokra, illetve kezelésekre a pácienst. Ez azért fontos, mert így a beteg biztosan eljut a szűrővizsgálat eredményeinek megfelelően orvoshoz. Míg más szűrővizsgálatok esetében ez kizárólag a páciensen múlik, hogy tovább folytatja-e a kiszűrt betegségének vizsgálatát avagy kezeltetését.

A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programmal a buszok október végéig járják az országot, a héten Tatárszentgyörgyön kezdték körútjukat. Összesen 37 településre jutnak majd el a szűrőbuszok.