Egészség

Új magyar csodaszerrel kezelhetjük a stroke következményeit

Magyar szakemberek új hatóanyagot fejlesztettek ki a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök ellen.

A tartós izomgörcsök stroke vagy más idegrendszeri, agyi, illetve gerincvelői sérülések után alakulnak ki – mondta Az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője, Málnási-Csizmadia András az M1 vasárnapi műsorában.

Fotó: shutterstock/SpeedKingz

A jelenleg használt görcsoldók az idegrendszeren keresztül hatnak, nem elég hatékonyak és kellemetlen pszichés, idegrendszeri vagy kardiovaszkuláris mellékhatásaik is lehetnek. Az újonnan kifejlesztett szer viszont közvetlenül arra az izomfehérjére hat, amely mozgatja az izmot, azt lazítja el. A korábbi görcsoldók mellékhatásai nem jelentkeznek, és a módszer „gyakorlatilag százszázalékosan hatékony” – mondta Málnási-Csizmadia András.

A kutató arról is beszélt, hogy a kutatás során nagy kihívás volt az, hogy ezek a fehérjék megtalálhatók a szívben, a belekben is, és nagyon hasonlóak egymáshoz. Meg kellett találni azt a molekulát, ami csak a vázizomra hat.

Hazánkban körülbelül százezer ember szenved ilyen problémák miatt. Az évi 30-35 ezer stroke-os beteg 30 százalékánál kialakul a betegség, valamint az évi körülbelül ezer baleset miatti agyi vagy gerincvelői traumánál is gyakoriak a fájdalmas izomgörcsök a végtagokban – ismertette a kutató az MTI híradása szerint. Hozzátette: már elkezdték nagy mennyiségben gyártani a hatóanyagot – ami egyébként költséges folyamat -, és megindultak a klinikai tesztelési fázis előkészületei is.