×

Egészség

Most életeket menthetsz egyetlen szúrással

A vér életet ment és nem csak azokét, akik balesetet szenvedtek. Számos műtét és kezelés elképzelhetetlen vérpótlás nélkül. Pedig egyre kevesebb van belőle, főleg nyáron.

Bár idén nem csak a nyár és a szabadságolások, de a koronavírus-járvány is okozhatja azt, hogy kevesebben mennek vért adni. Pedig donorokra nagy szükség van azért, hogy a műtéteket el tudják végezni és azok a betegek is gyógyulhassanak, akik vérkészítmények nélkül nem tudnának.

Fotó: shutterstock/wavebreakmedia

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt mindent megtesz azért, hogy biztosított legyen a folyamatos vérellátás. Ennek érdekében véradásra felhívó kampányt indított ismert művészek bevonásával. Dobos Evelin, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), Péterfy Bori, Pikali Gerda és Pindroch Csaba állt személyes példamutatással a véradás ügye mellé “Az élet nem játék! Adj vért!” elnevezésű kampányban. Mindazon túl, hogy jó példával szeretnék meggyőzni a véradókat az adományozásra, de ajándékokkal is készültek az önkénteseknek. A vérdonorok között ugyanis értékes ajándékot sorsolnak ki.

Vért adni szinte minden nap lehet valamely helyszínen. Mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső lehetőséget.

Jó tudni, hogy egy évben a férfiak ötször, a nők négyszer adhatnak vért. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie.

Javasolt a véradás előtt enni és bőven folyadékot folyadékot fogyasztani. Ám a véradás előtti 24 órában inkább kerüljük az alkoholfogyasztást. A véradás után is fontos a bőséges folyadék bevitel, legalább fél liternyit javasolt meginni.

A véradás előtt orvosi vizsgálaton vesznek részt a donorok. Megmérik a vérnyomásukat, meghallgatják a szívüket és a tüdejüket valamint a nyaki nyirokcsomókat is kitapinták.

Ugyanakkor várandósok és cukorbetegek nem adhatnak vért. Mi több szoptatás alatt is tilos. Csak akkor lehet, ha a szoptatás után legalább ugyanannyi idő eltelt, mint amíg anyatejjel táplálta a kismama a babáját. Akkor sem javasolt a nőknek a véradás, amikor menstruálnak.

Annak, aki antibiotikumos kezelést kapott a véradás előtt egy hónapnyi szünetet kell tartania.

A véradás minössze fél órát vesz igénybe és ez idő alatt 450 ml és még három kémcsőnyi vért vesznek le. A vérvétel után 5-10 perces pihenőt kell tartani.