×

Egészség

Kiderült, mindenki egyedi vizuális ujjlenyomattal rendelkezik

Biztosan előfordult már veled, hogy vitáztál valakivel, hogy valami kék vagy zöld. Ahogy a színeket másképp érzékeljünk, a tárgyak méretét is. Ezt be is bizonyították, megdöbbentők a különbségek.

Mi több, nem csak a tárgyak méretét látjuk másként, de az elhelyezkedésüket is. Ennél is tovább mentek a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának kutatói. Egyenesen azt állítják, hogy emberenként, de még az egyén saját látómezején belül is eltérő a tárgyak pontos elhelyezkedésének és méretének észlelése. Úgy is fogalmaztak, hogy mindannyian egyedi vizuális ujjlenyomattal rendelkezünk.

Fotó: shutterstock/JOKE_PHATRAPONG

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy például ha egy csésze kávét teszünk az asztalra, akkor két ember, kétféle képpen látja annak elhelyezkedését. Sőt abban sem fognak egyet érteni, hogy a csésze füle elég nagy-e ahhoz, hogy meg lehessen fogni.

“Az életünkben több ezerszer is odanyúlunk egy kávésbögréért és gyakorlás révén elérjük a célpontunkat. Arra trenírozzuk magunkat, hogy az általunk látottakkal összhangban koordináljuk a cselekedeteinket” – magyarázta Zixuan Wang, a Biological Sciences című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, akinek szavait az MTI idézte.

Mindezt egy speciális kísérlettel is igazolták. Arra kérték a kutatás résztvevőit, hogy nézzenek meg különböző hosszúságú köríveket és becsüljék meg a hosszukat. Kiderült, hogy meglepő módon az emberek nagyobbnak észlelték ugyanazokat az íveket a látómezejük egyes részein, míg más részein kisebbnek. Az eredmények elképesztő eltéréseket mutattak az egyének saját látómezején belül is.

“Noha a tanulmányunk azt sugallhatja, hogy a vizuális hibáink forrása az agyunkban lehet, további vizsgálatokra van szükség a jelenség idegi okának feltárásához. Az is fontos, hogy miként alkalmazkodunk ezekhez és kompenzáljuk a hibáinkat” – összegezte a kutatás végeredményét Wang.