×

Egészség

Enélkül komoly veszélyben lehet egy csecsemő élete

Egy csecsemő életét és egészségét alapjaiban befolyásolja az, hogy mivel táplálják. Olyannyira fontos, hogy világnapot is szenteltek neki, mert egyre kevesebb újszülött kapja meg ezt a táplálékot.

Az anyatej egy olyan élelem a csecsemő számára, amely hosszú időre, mi több, akár egész életére is meghatározhatja az egészségét. Ugyanis olyan semmivel nem pótolható anyagok vannak benne, amelyek segítik az immunrendszerét és így segít védelmet nyújtani a különböző betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Anyatejes táplálás hiányában komoly és maradandó betegségekkel nézhet szembe a csecsemő, de akár halálhoz is vezethet.

Fotó: shutterstock/Nina Buday

Tudományos kutatások sora bizonyítja, hogy azok a kisgyermekek, akiket megfelelően tápláltak anyatejjel, azok sokkal kevesebbet voltak betegek, egészségesebb életet élhettek. Az orvosi és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint egy csecsemőnek legalább fél éven át kellene anyatejet kapnia, de akár két éves korukig is fogyaszthatják.

Az anyának is jót tesz a szoptatás, ugyanis csökkentheti a szülés utáni depresszió tüneteit. Mindezen túl csökkenhet az esélye arra, hogy petefészek- és emlőrák alakuljon ki később a szervezetében.

A legújabb kutatások szerint az anyatej például képes megelőzni a csecsemőnél a vérmérgezést. Ám azt is kiderítették már a kutatók, hogy az anyatejjel megelőzhető lehet a gyermekkorban kialakuló tejfehérje allergia.

Mára egyre kevesebb nő táplálja világszerte anyatejjel a csecsemőjét. Az anyatejes táplálás népszerűsítése érdekében az Egészségügyi Világszervezet úgy döntött 1993-ban, hogy augusztus 1-jét az Anyatejes táplálás világnapjává nyilvánítja. Mi több az utána következő napokat pedig anyatejes világhétté nevezte ki.