×

Egészség

Indul a parlagfű szezon - allergiásoknak máris tüneteket okozhat

Minden évben már nyár közepén előfordulhat, hogy az allergiások tüneteket észlelnek. Idén - úgy tűnik - még rosszabb lesz a helyzet, mert sok lesz az allergén anyag a levegőben.

A parlagfű augusztus elején kezd el virágozni, és az első fagyig folyamatosan termeli a pollenjeit. Nem is keveset, mert egy-egy növény akár több milliónyi pollent is a levegőbe juttathat, amelyek hetven napig is ott maradhatnak. Idén nyáron különösen magas lesz a parlagfű pollenjének koncentrációja a levegőben Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke szerint.

Fotó: shutterstock/Elizaveta Galitckaia

Ráadásul a pollenekhez csatlakoznak a levegőben szálló szennyező anyagok is, így duplán okozhatnak gondot.

De nem csak a pollenek jelenthetnek problémát az allergiásoknak, hanem a következő hetekben a napfény és a rovarcsípések is tüneteket okozhatnak – figyelmeztetett a szakember az M1 aktuális csatornán. Azt is elmagyarázta, hogy a bőrön jelentkező allergiás tünetek hasonlóak lehetnek, ám egyénenként eltérő a súlyosságuk.

Az is nagyon fontos, hogy az allergiás tüneteket mindenképpen kezelni kell, ellenkező esetben akár asztmává is súlyosbodhatnak. Így, aki úgy érzi allergia gyötri, forduljon orvoshoz, hogy a megfelelő kezelést megkapja.

Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy allergiás tünetekre nem igazán használ a kalcium. Mindenképpen orvosi segítséget és kezelést javasolt igénybe venni. Már csak azért is, mert a statisztikák azt mutatják, hogy az esetek közel negyven százalékában szövődmény is kialakul az allergiából adódóan.

Mindezen túl azoknál, akik allergiásak a parlagfű pollenjére, egy idő után néhány étel is keresztallergiát okozhat. Ilyen a görögdinnye, paradicsom és a banán is.

A viharos idő sem segít az allergiásoknak, mert olyankor felkeverednek a pollenek, ez pedig fokozhatja a tüneteket. Érdemes ilyenkor zárt térben tartózkodni. Eső után azonban csökken a mennyiségük a levegőben, ilyenkor javasolt nagyobb sétákat tenni.

A pollen levegőben lévő koncentrációját nyomon lehet követni a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer előrejelzése segítségével.