×

Egészség

Ételek és italok az egészséges fogakért

Azt tudjuk, hogy a rendszeres fogmosás, a fogselyem használata elengedhetetlen a fogszuvasodás megelőzésében. Arról kevesebbet tudunk, hogy mely ételekkel és italokkal kerülhetjük el a fogorvost.

Ahogyan egyes ételek a szív egészségében játszanak nagy szerepet, úgy más ételek a fogainkat védik. Lássuk, a kutatók mit ajánlanak.

Fotó: shutterstock/Josep Suria

Gyógyteák

Bár a fekete teáról az hírlik, hogy elszínezheti a fogakat, de ez csak nagyon nagy dózisban igaz. A zöld és fekete teában található polifenol nevű anyag erősíti a fog gyökérzetét, és lassítja a fogszuvasodást. A polifenol emellett elpusztítja a fogínybetegségeket okozó baktériumokat, így érdemes ezeket a teákat napi szinten szürcsölgetni az étkezések után.

Zsíros sajtok


A legtöbb tejtermék, különösen a cheddar sajt rátapad a fogakon lévő lepedékre, így a fogmosás során még a nehezebben látható lepedéket is könnyebben lesikálhatjuk. A legtöbb sajt emellett fokozza a nyáltermelést, ami kimossa a baktériumokat. A tejtermékekben található kalcium pedig, mint tudjuk, nagyon fontos a csontok és a fogak egészségében.

Mazsola


Bár a finomított cukor a fogak ellensége, de a mazsolában és más aszalt gyümölcsökben található természetes cukor a fogak felszínén lévő baktériumokat semlegesíti.

Nyers zöldségek és gyümölcsök


Kifejezetten a roppanós, kemény zöldségek és gyümölcsök, mint a sárgarépa, az uborka vagy az alma fogtisztítóként funkcionálnak. Ezenkívül pedig még az állkapocs csontját is erősítik, ami idősebb korban könnyen elkophat, és ízületi betegséghez vezethet.

Áfonya


Az áfonyának még magasabb a polifenol tartalma, mint a fekete teáknak, így napi pár szem áfonya fogyasztásával a baktériumok nagy részét elpusztíthatjuk.