Egészség

Gyógyhatása is van a cukkininek, nem is akármilyen

Nem meglepő, hogy a cukkini úgy néz ki, mintha az uborka és a tök gyermeke lenne, hiszen az, és mindkét zöldség vitaminjait tartalmazza magában. Ráadásul még komoly gyógyhatása is van.

Ezt a különleges ízű, és kinézetű zöldséget nem érdemes kihagyni az étrendből, mert egyszerre tápláló, vitamindús és még diétás is. Lássuk, miért is jó döntés beépíteni a cukkinit a mindennapi étkezésünkbe.

Cukkini szeletelés (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Erős vízhajtó

A cukkini fogyasztását kifejezetten a kismamáknak és az idősebbeknek szokták ajánlani, hiszen nekik gondot okozhat a testükben felgyülemlett fölösleges víz. Az elvizesedés nagyon súlyos következményekkel járhat, és ilyenkor a vízhajtó gyógyszereken kívül vízhajtó élelmiszereket is érdemes fogyasztani. Emellett a cukkini a diéta során is nagyon hatékony, hiszen hiába szabadultunk meg a fölösleges zsírtól, a víztől már sokkal nehezebb. Az erős vízhajtó hatásért fogyasszunk napi 2-3 szelet nyers cukkinit.

Természetes hashajtó

Ha székrekedéssel küzdünk, a hashajtó gyógyszerek helyett, melyek nagyon megterhelik a bélrendszert, válasszuk inkább a cukkinit. A cukkini nagyon gazdag rostokban, magas a víztartalma, és akkor sem lesz tőle hasmenésünk, ha épp nem küzdünk székrekedéssel.

Legjobb fogyókúrás zöldség

Miközben a főtt cukkini nagyon könnyen eltelít, energiatartalma alig több mint az uborkáé. Magas C- és B9-vitamin tartalma is segít a fogyásban, és szinte bármilyen ételt készíthetünk belőle a salátától a főzelékig. A töknél táplálóbb, és mégsem hizlaló, könnyen variálható finomságokat készíthetünk vele.

Bármit készíthetsz belőle

Nem sok zöldségről mondható el, hogy egyszerre lehet kiváló alapanyaga a főzeléknek, a krémlevesnek, a salátának, a töltelékeknek, sőt akár a lekvárnak is. Ránthatod, sütheted, párolhatod, és mindig ínycsiklandó lesz. Ha pedig kerti partit terveztek, akkor a buli egyik főszereplője lehet a grillezett cukkini.