×

Egészség

Múzeumban gyűjtik össze a koronavírus-járvány emlékeit

Még csak a második fertőzéshullám elején tartunk, de már egy kiállításnyira való emlék gyűlt össze a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos emlékekből. Továbbra is várják a történeteket.

Még tavasszal, a koronavírus-járvány kezdetén döntött úgy a Móra Ferenc Múzeum, hogy összegyűjti a fertőzés okozta tapasztalatokat emberektől. Áprilistól várták az egyéni koronavírus-történeteket a hétköznap embereitől. A múzeum célja mindezzel az volt, hogy ezeket a fontos korlenyomatokat megőrizhessék a jövő kutatói, érdeklődői számára – tájékoztatta az intézmény sajtóreferense, Hegedűs Anita az MTI-t.

Fotó: shutterstock/Luca Lorenzelli

A felhívásukra sokan jelentkeztek, eddig elsősorban szegediek, de azért érkeztek sztorik máshonnan is, például Norvégiából. A legfiatalabb interjúalany 25, a legidősebb 66 éves volt. A jelentkezők elmondásaiból kiderült, hogy egyértelműen a karantén első két hete volt mindenki számára a legnehezebb. Ugyanis teljesen felborította az addig megszokott életet, amelyet alapjaiban kellett újraszervezni. Ilyen volt például a bevásárlás is, amely a legtöbb esetben az egyik legfontosabb szemponttá vált.

Sokan kezdtek közösségi munkába, főként maszkvarrásba. Az egyik legnépszerűbb tevékenység lett a karantén ideje alatt sütés és főzés is. Olyanok is fakanalat ragadtak, akik egyébként nem szoktak a konyhában tüsténkedni.

Mindezeken túl egyre többen kezdtek el sportolni, elsősorban a szabadban. A séta és a kerékpározás lett az új, kedvenc mozgásforma.

Az idősebb korosztály élete is gyökeresen megváltozott, elszigetelődtek egy időre a családtól. Előfordult az is, hogy az újszülött unokáját egy nagymama elsőként csak fotón láthatta azért, hogy a fertőzést elkerüljék. De a másik véglet is előfordult, hogy elhunyt családtagot csak a legszűkebb körben búcsúztathattak el a hozzátartozók.

A Móra-múzeum folyamatosan dolgozza fel a beérkezett beszámolókat, melyek a jövőben kutathatóvá válnak majd. De nem értek végére a gyűjtésnek, ugyanis továbbra is várják a személyes tapasztalatokat.

De a Móra Ferenc Múzeum mellett orvosi szempontból fontos relikviákat pedig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjti.