×

Egészség

Ezért veszélyes betegség a limfóma

A megelőzés és a korai felismerés minden betegség esetében fontos, mert így nagyobb az esély a gyógyulásra. Nincs ez másként a limfóma esetén is. Ma van a világnapja.

Minden év szeptember 15-én az egyik olyan daganatos betegségre hívják fel a figyelmet, amely sokáig rejtve maradhat kellő odafigyelés nélkül. Ma van a Limfóma világnapja. A Limfóma Szövetség nemzetközi nonprofit hálózat ezen a napon arra figyelmeztet, hogy amennyiben a betegség korai szakaszában pontos diagnózist állít fel az orvos, akkor a korszerű kezelésekkel eredményes terápia érhető el.

Fotó: shutterstock/SewCream

Limfóma esetén a nyirokrendszer sejtjei, a fehérvérsejtek vagyis limfociták elkezdenek kórosan osztódni és nem halnak el megfelelő tempóban, ahogy egészséges esetben tennék. Ezek a túlszaporodott limfociták aztán a nyirokcsomókban gyűlnek össze és így okoznak daganatot. A betegség azért alattomos, mert ilyen limfocita csomók keletkezhetnek még egyidejűleg testszerte.

Leggyakrabban a csontvelőben, gyomorban, májban vagy a lépben. Az esetek egy részében akár az agyban is lehetnek daganatok.

A betegség felsimerése nem is olyan egyszerű, ugyanis nincsenek kirívó tünetei. Ám érdemes orvoshoz fordulni abban az esetben, ha több mint két héten keresztül fájdalom nélkül duzzadtak a nyirokcsomók, éjszaka izzadás jelentkezik, és fél éven keresztül folyamatos fogyás tapasztalható.

A betegségnek több mint nyolcvan altípusát ismerjük Olyanok is léteznek, amelyeknél a gyógyulási esély ugyan kicsi, de időben felismerve és kezelve nem lehetetlen, mi több jók az eredmények. Magyarországon évente kétezer limfómás beteget regisztrálnak.

A limfómára ma kerékpáros felvonulással szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga – adta hírül az MTI. Mivel a betegség színe a zöld, így zöld pólóban pattannak bringára a felvonulók. A menet a Szent László kórház elől indul, és az Országos Onkológiai Intézet előtt ér véget.