×

Egészség

A gyilkos szmog

A légszennyezés olyannyira károsítja az egészségünket, hogy igen gyakran halálhoz is vezet. Olyan komoly betegségek hátterében is ez állhat, amelyről nem is feltételeznéd.

Tanulmányt készített az Európai Unió (EU) környezetvédelmi hivatala (EFA), amelyben azt vizsgálták meg, hogy a környezetszennyezés mennyire hat az egészségünkre. A munka végén nem lettek túl jó híreik számunkra. Ugyanis minden nyolcadik halál oka egy biztos, hogy a légszennyezettség miatt következett be.

Fotó: shutterstock/Kichigin

A halálozások 13 százalékát a levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezés okozta a kutatók szerint. További elrettentő adatokat is találtak. Például azt, hogy 2012-ben az Európai Unióban összesen 630 ezer idő előtti halálozás volt környezeti tényezők számlájára írható. Ebből 400 ezer ember a légszennyezés miatt vesztette életét, 12 ezernek pedig a hangszennyezés okozta a halálát.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a manapság tapasztalható extrém időjárás is gyakran hozzájárul ahhoz, hogy idő előtt meghalnak emberek. Elsősorban a hőhullámok szednek áldozatokat.

“Az emberek többféle kockázatnak vannak kitéve, ezek összeadódhatnak, és egyes esetekben több is károsítja egyszerre az egészséget” – olvasható a jelentésben, amelyet az MTI a BBC hírportáljára hivatkozva idézett.
De arra is megtalálták a választ a tudósok, hogy kiket is fenyegetnek leginkább a környezetszennyezés veszélyei. Elsősorban a szegényebb rétegeket viseli meg jobban a légszennyezettség és a nagyon nagy hőingadozás. Persze a magyarázat igen egyszerű, ugyanis a szegényebbek olyan környéken élnek, dolgoznak és tanulnak, amely nagyon forgalmas és szennyezett terület – írták a tudósok a tanulmányukban.

Azért egy, pontosabban kettő jó hírt is tartogattak a kutatók. Úgy találták, hogy a légszennyezéshez köthető halálozások az 1990-es egymillióhoz képest csökkentek, a vízminőség pedig Európa nagy részén jó.
Nem is hinnéd milyen betegségeket is okozhat a légszennyezés. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint évente a világon több millió ember halálát okozza, valamint a stroke-os, tüdőrákos és szív- és érrendszeri eredetű halálok egyharmadának ez áll a hátterében.

A zajártalmat sem szabad lebecsülni, ugyanis szintén a WHO tette közzé azt, hogy megemelheti a vérnyomást és a stresszhormonok szintjét. Ezzel pedig szívbetegségeket okozhat.