×

Egészség

Vérplazma adással akarnak segíteni, másokat is erre kérnek

Elérkezett a koronavírus-fertőzés második hulláma, amikor egyre több a beteg és a kórházban sokakat ápolnak. A gyors gyógyulásuk érdekében különleges felhívást tett közzé a Semmelweis Egyetem (SE).

Mindeddig az egyetlen, leghatékonyabb célzott gyógymód továbbra is a vérplazma-terápia a súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedőknek. A napokban pedig egyre több fertőzött kerül kórházba. A betegek gyógyulása érdekében figyelemfelkeltő akcióba kezdett a Semmelweis Egyetem. Arra szólítja fel a koronavírus fertőzésen átesett hallgatóit és dolgozóit, hogy adjanak minél többen vérplazmát.

A hatékony szérum csak a már gyógyult betegek véréből állítható elő, ezért szükséges az, hogy minél több fertőzésen átesett ember adjon vérplazmát. Ugyan néhány antivirális gyógyszerrel kapcsolatban vannak ugyan biztató eredmények, a leghatékonyabb gyógymód továbbra is a vérplazmaterápia nyilatkozta Szabó Attila az SE rektorhelyettese, akinek szavait az MTI idézte.

 

Tünetektől függetlenül
Minden olyan ember adhat vérplazmát a gyógyító szérum elkészítése, aki átesett a fertőzésen és felgyógyult. Az teljesen mindegy, hogy milyen könnyű vagy súlyos tünetekkel vészelte át a betegséget. A vérplazma adására kizárólag azok alkalmasak, akiknek szervezetében megfelelő mennyiségű antitest képződött, ugyanis nem mindenkinél egyforma a mennyisége.

Vérplazma adás a gyakorlatban
Azoktól, akik úgy döntenek segítenek más betegeket és vérplazmát adnak, első alkalommal egy kis kémcsőnyi vért vesznek és megvizsgálják. Ennek során megállapítják, hogy elegendő antitest található-e benne. Akik vére megfelel a gyógyászati céloknak, azokat értesítik. A vérplazmavétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel.