×

Egészség

Kevesen vészelik át a koronavírus-fertőzést tünetmentesen

A koronavírussal megfertőződöttek egy része tünetek nélkül vészeli át a betegséget és úgy fertőz, hogy nem is tud róla. Azt, hogy ők mennyien lehetnek egy új kutatás próbálta felmérni.

Abban még az orvosok sem értenek egyet, hogy mennyien vannak azok, akik teljesen tünetmentesen lesznek túl a Covid-19 vírisfertőzésen. Ugyanis azoknál, akiknél kiderül, hogy fertőzöttek, de nincsenek tüneteik, később mégis kialakulnak különböző szimptómák. Őket nevezik a preszimptomatikus, azaz a tünetek megjelenése előtt lévő páciensnek.

Fotó: shutterstock/PopTika

Azért, hogy kiderüljön mégis mennyien lehetnek olyanok, akik észrevétlenül lesznek túl a fertőzésen a Berni Egyetem tudósai kutatásba kezdtek. Azért is volt fontos, hogy megállapítsák a tünetmentes fertőzöttek számát, mert így arra is fény derülhet, hogy az úgynevezett nyájimmunitás elérhető-e gyorsan.

Előbb-utóbb jelentkeznek a tünetek

A tudósok 79 korábbi kutatás adatait értékelték és tömeges immunitás szempontjából nincs jó hírük. Nicola Low, a Berni Egyetem epidemiológusa, a tanulmány vezető szerzője a svájci SDA hírügynökségnek azt mondta, hogy véleménye szerint nem lehet majd gyorsan elérni a tömeges immunitást.
A kutatás során azt találták ugyanis, hogy 6616 fertőzöttből csak 1287 maradt tünetmentes a betegség teljes lefolyása alatt. Ez annyit jelent, hogy megközelítőleg 80 százalékuknál előbb vagy utóbb felléptek a tünetek – írta az MTI.
További elemzések során leszűkítették a vizsgáltak körét és nem csak kórházban kezelt betegeket vettek figyelembe. Ebben az esetben már a tünetmentes fertőzöttek aránya 30 százalékra nőtt. Az is kiderült, hogy a gyerekeken ritkábban tör ki a betegség, mint a felnőtteken.

A maszkviselés elengedhetetlen

Mindezek után a berni tudósok megállapíthatták, hogy a tünetmentes fertőzöttek viszonylag kis szerepet játszanak a vírus terjesztésében. Így a legjobban azok fertőznek, akik még nem tudnak a betegségükről, de az már lappang bennük. Ezért nagyon fontos az általános higiéniai szabályok betartása, mint a maszkviselés, kézmosás és szociális távolság.

Időközben több tünetet is sikerül a koronavírus fertőzéshez kapcsolni, mint például az íz- és szagérzékelés elvesztése és a végtagfájdalmak. Ez azért hasznos, mert a jövőben még pontosabban meg lehet állapítani a tünetmentes fertőzöttek számát.