×

Egészség

Fájdalomcsillapító hatása lehet az érintésnek

A fájdalmat mindenki másképp éli meg. Van, aki jobban bírja van, aki a legenyhébbet is rosszul tűri. A csecsemőknél sincs ez másként, ám náluk van egy különleges “fájdalomcsillapító” módszer.

Azt már jól tudjuk, hogy a gyermekek születésekor a bőrkontaktus mennyire fontos. Ám most tudósok azt is kiderítették, hogy akár fájdalomcsillapító hatása is lehet. A University College London kutatói ugyanis 27 legfeljebb három hónapos csecsemő agyi tevékenységét tanulmányozták, miközben vért vettek a sarkukból a rutinszerű szűrővizsgálathoz.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

A vizsgálatok során, amikor megszúrták a csecsemők sarkát, az négy-öt hullámból álló agyi választ váltott ki mindegyiknél. Ugyanakkor azt is megfigyelték a tudósok, hogy különbség volt a hullámok közt azoknál a babáknál, akik teljesen felöltözve voltak, azokhoz képest, akik bőrkontaktusban voltak a szüleikkel. Egészen pontosan a bőrkontaktust élvező babáknál az utolsó hullámok enyhébbek voltak – írták a tudósok a European Journal of Pain című szaklapban megjelent tanulmányukban, amelyet az MTI idézett.

A bőrkontakt fontos

Mindebből a tudósok arra következtettek, hogy csökken a fájdalom kiváltotta agyi válasz azoknál a csecsemőknél, akik bőrkontaktusban vannak szüleikkel a sarokvér levételekor.
“Noha azt nem tudjuk megállapítani, hogy a csecsemő tényleg kevesebb fájdalmat él-e át, eredményeink megerősítik a szülők és újszülött babájuk közötti bőrkontaktus fontos szerepét. Amikor a szülő bőre érintkezett a babáéval, a fájdalom kiváltotta agyi tevékenység valamennyit csökkent” – mondta Lorenzo Fabrizi, a University College London tudósa, a kutatás egyik vezetője.

Egyik kollégája további konzekvenciát levonva úgy nyilatkozott: “Sok éve tudják a szülők és az orvosok, milyen fontos a babáknak a bőrkontaktus. Most kimutattuk, hogy ennek a megfigyelésnek szilárd idegtudományi alapja van, ami igen izgalmas felfedezés” – összegezte Judith Meek, az UCL kutatója, a tanulmány társszerzője.