Egészség

Októberben még a palacsinta is rózsaszín a mellrák elleni küzdelem jegyében

Minden év októberében rózsaszínbe borul - többek közt - a Lánchíd a mellrák elleni küzdelem jegyében. A figyelemfelhíváshoz sokan csatlakoznak, idén két vendéglátó hely is, különleges, rózsaszín étellel.

A Rózsaszín Október mozgalom arra hívja fel a figyelmet, hogy a szűrővizsgálatok nagyon fontosak. Ugyanis az idejében felismert mellrák jó eséllyel kezelhető. A mellrák majdnem minden kilencedik nőt érinti. Magyarországon évente közel kétezer nő válik a mellrák áldozatává. Évente mintegy kilencezer nőnél állapítanak meg mellrákot, akik közül tíz százalék 45 év alatti.

Fotó: shutterstock/Sk Elena

A szűrővizsgálatok fontosságára évek óta a rózsaszínre kivilágított Lánchídon rendezett sétával hívja fel a figyelmet az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szervezet. Idén csak a kivilágítás volt a járvány helyzet miatt a séta elmaradt. A rózsaszín szalag pedig az egész világon a mellrák elleni küzdelem és a figyelemfelhívás szimbóluma.

Sokan csatlakoznak a mozgalomhoz

A figyelemfelhíváshoz számos szervezet és ismert emberek rendszeresen csatlakoznak. Van példa arra, hogy kozmetikai cég kínál rózsaszín szalagos termékeket a jó cél érdekében, de azzal is találkozhattunk, hogy egy élelmiszerboltban rózsaszín műanyag tálcákba csomagolt gombával igyekszik felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Rózsaszín palacsinta

Rózsaszín palacsinta. Fotó: High Five Budapest

Idén tovább bővült a csatlakozók sora. A főváros legújabb bisztró pubja egy desszertbárral összefogva olyat talált ki, amely biztosan feltűnő és emlékezetes. Vendégeiknek rózsaszín palacsintákat kínálnak különböző ízekben, amely mellé szintén rózsaszín koktélt ajánlanak. A desszert és a koktélok is egyaránt természetes összetevőkből készül. A palacsinták mellé mindenkinek jár a rózsaszín szalag, a mozgalom jelképe. A bevétel 15 százalékát pedig az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szervezetnek ajánlják fel.