×

Egészség

Időseknek, krónikus betegeknek fontos az influenza elleni oltás

Már most érdemes gondolni az influenza szezonra, bár addig még van egy kis idő. Ugyanakkor október 20-tól ingyenes lesz az influenza elleni oltás, amely időseknek és krónikus betegeknek nagyon ajánlott.

Az influenza időszakában, amely többnyire januárban és februárban éri el a csúcsát, biztosan nagy segítség lesz a koronavírus miatt meghozott intézkedések. Vagyis a maszk használata zárt térben, a gyakori és alapos kézmosás és a távolságtartás. Ezekkel ugyanis az influenza terjedésének is elejét lehet venni.

Ugyanakkor mindezek ellenére az idősek és a krónikus betegek feltétlenül oltassák be magukat az influenza ellen – javasolta Molnár Zsuzsanna a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán. A fertőzés terjedését megakadályozandó intézkedések ugyanis nem egyenlőek a védőoltással és nem garantálják, hogy egyáltalán nem kapják el az influenzát, csupán csökkentik az esélyét.

Az influenza elleni oltást október 20-tól ingyenesen bárki megkaphatja, ehhez mindössze a háziorvosával szükséges konzultálni.

Fotó: shutterstock/Sergii Gnatiuk

Nem élő vírus

A védőoltás biztonságos, ugyanis nincs benne élő vírus, ezért nem lehet tőle megbetegedni. Ennek ellenére hatásos – tette hozzá a szakember, akinek szavait az MTI idézte.

Sokban hasonló

A koronavírus fertőzést és az influenza nagyon hasonló tünetekkel jár kezdetben, de azért nem lehetetlen megkülönböztetni. Mindkettőnél láz és légúti tünetek jelentkeznek. Ám van egy olyan tünetegyüttes, amellyel könnyedén kizárhatjuk az influenzát. Ez pedig az ízérzékelés és a szaglás elvesztése. Ha ezt tapasztaljuk, akkor biztosan a koronavírus fertőzéssel állunk szemben.

Azt is érdemes tudni, hogy influenza esetén magas láz jelentkezik és a tünetek 1-3 nap alatt kezdenek elmúlni.

Koronavírus az influenza szezonban

Felmerül a kérdés, hogy influenza szezonban akár az is előfordulhat, hogy valaki mindkét vírussal megfertőződik. Arra, hogy ebben az esetben mi történik, egyelőre nagyon kevés az orvosi tapasztalat – tájékoztatott a szakértő. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az idei influenzaszezon “nem lesz egyszerű”.