×

Egészség

Hét kórházban alkalmazzák a magyar Covid-gyógyszert

Megkapta az engedélyt a magyar fejlesztésű Covid-19 fertőzés elleni gyógyszer. Így hét intézményben alkalmazzák azoknál a betegeknél, akik súlyosabb állapotban vannak.

A remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer segít megakadályozni a koronavírus szaporodását az emberi szervezetben. A nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy meglehetősen hatékony készítményről van szó, ugyanis akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát. A betegség korai fázisában alkalmazva segít enyhébb tünetekkel átvészelni a fertőzést.

A szert már hónapok óta vizsgálták és tesztelték és most megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől a klinikai vizsgálatra.

Fotó: shutterstock/PopTika

Hét intézményben folyik a klinikai vizsgálat
Ez azt jelenti, hogy több magyarországi egészségügyi intézményben alkalmazzák – tudatta közleményben a Szegedi Tudományegyetem.

Elsőként orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmények – a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem –, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd a készítményt.

Kúraszerűen alkalmazzák
Ezekben az intézményekben azok kaphatják meg a szert, akik betöltötték a 12. életévüket. Mindezen túl középsúlyos vagy súlyos náluk a vírusfertőzés lefolyása. A gyógyszert infúzióban kapják és kúraszerűen, amely 5-10 napig tarthat. A kezelést kizárólag a felsorolt kórházakban végzik. Lakossági forgalomba nem kerül egyelőre a gyógyszer.

Ugyanis most a klinikai vizsgálatok zajlanak majd a kiválasztott kórházakban. Csak ezek után lehetséges majd szélesebb körben a készítmény alkalmazása.