×

Egészség

Kiderült, hogy mikor a legegészségesebb sportolni

Az már eddig is alaptétel volt, hogy a sporttal távol tarthatunk magunktól betegségeket. Ám most osztrák és spanyol kutatók azt is kiderítették, hogy mikor a legegészségesebb a testmozgás.

Arról már korábbi kutatások árulkodtak, hogy a rendszeres sportolással kimutathatóan csökkenthető a rák kialakulásának rizikója. Ugyanakkor osztrák és spanyol tudósok összefogva most arra keresték a választ, hogy vajon a napszak, amikor mozgunk hatással van-e minderre. Azt vették górcső alá, hogy a reggeli órákban végzett sport nagyobb mértékben csökkenti-e a prosztata- és a mellrák kialakulásának kockázatát, mint a más időpontokban végzett testedzés.

Fotó: shutterstock/dotshock

Azért jutott eszükbe mindezt megvizsgálni, mert egy elmélet szerint a délután vagy este végzett fizikai tevékenység eltolhatja a melatoninritmust. A melatonin nevű hormont az emberi test főként este termeli, egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a rák rizikójának csökkenésével.

Reggel jobb

Közel 3 ezer embert vizsgáltak meg és figyeltek meg. Arra az eredményre jutottak, hogy a sport prosztata- és mellrák ellen védő hatása akkor a legnagyobb, ha a testmozgást reggel 8 és 10 óra között végzik – tudatták az International Journal of Cancer című tudományos lapban, amelyet az MTI idézett.

Férfiak este is sportolhatnak

Azt is kiderítették, hogy a férfiaknál egy kicsit kitolódott az “egészséges” időtartam, ugyanis hasonló hatás mutatkozott náluk az este 7 és 11 óra között végzett mozgás esetén is. Persze az is nagyban befolyásolja a végeredményt, hogy ki milyen típus, azaz bagoly vagy pacsirta. Korán kelő vagy este aktív. A tesztek azt is kimutatták, hogy a reggeli sport különösen azokra van jó hatással, akik úgynevezett éjszakai baglyok.

“A testmozgás időpontja nyilvánvalóan hatással van a nemi hormonok és a melatonin termelődésének ritmusára és a tápanyagcserére is” – összegezték a szakértők.