Egészség

A legújabb műtéti módszerrel gyorsabb a gyógyulás

Egy hagyományos mandulaműtét fájdalmas és hosszadalmas folyamat. Ugyanakkor létezik ma már egy sokkal kevésbé megterhelő eljárás is, amellyel gyorsabb a gyógyulás.

Amikor gyerekek esetében az orvos elrendeli a torokmandula kivételét, akkor többnyire azért teszi, mert az akadályozza a légzését, ami horkolást, alvászavart, beszéd- és evésproblémákat okozhat. Ugyanakkor, ha a hagyományos műtéten esik át, az igen fájdalmas beavatkozás és a felépülés is sokáig tart. Ugyanis ebben az esetben a műtét felfedi a torokizmokat, ami nagy fájdalommal és a vérzés jelentősebb kockázatával jár.

Fotó: shutterstock/goodluz

Biztató számok
Éppen ezért fejlesztettek ki egy olyan eljárást, amely során csupán a mandula egy részét távolítják el. Ez lényegesen kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár. Erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók. Összesen 608 gyerek adatait elemezték az adelaide-i Flinders Egyetem tudósai, akik 2008 és 2018 között estek át mandulaműtéten.

„Ha a mandula 90-95 százalékát távolítják el, és meghagynak egy félholdalakú szövetdarabot, az sokkal kevesebb fájdalmat és vérzést okoz. Ez nyilván azt is lehetővé teszi, hogy a gyerek gyorsabban felgyógyuljon és visszatérhessen a közösségbe” – írta közleményében Sara Attard, a kutatás egyik vezetője, akinek szavait az MTI idézte.

Gyorsabb gyógyulás
Azok a gyerekek, akiknek csak a mandulájuk egy részét távolították el, azok átlagosan 4,6 nap alatt teljesen meggyógyultak. A teljes mandulaeltávolításon átesett gyerekek felépülése ezzel szemben legalább 11 napot vett igénybe.

A műtét után háromszor több esetben történt vérzés azoknál, akiknél az egész mandulát eltávolították, mint azoknál, akiknek csak részben vették ki a mandulájukat.