×

Egészség

A fűtési szezon miatt is veszélyben az egészségünk

Beköszöntött a tartósan hűvös idő, így javában fűtjük már otthonainkat. Mindez nagy hatással van az egészségünkre is. Így a következő napokban érdemes odafigyelni mindenkinek, aki érintett.

Ebben a hűvös időjárásban nagyon jól esik behúzódni a jó meleg szobába. Azonban a fűtés megterheli a közvetlen környezetünket, amellyel veszélybe sodorhatja az egészségünket. Ugyanis most, a fűtési szezonban megnőtt a légszennyezettség. Jelenleg tíz településen kifogásolt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

Fotó: shutterstock/Josep Suria

Veszélyes részecskék
A kazánokból kibocsátott füsttel együtt különböző részecskék is a levegőbe kerülnek. Ezek pedig nem tesznek jót az egészségünknek. Ezeket a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék bekerülhetnek a légutakba. Ezek az aeroszol-részecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz és elősegítik azok bejutását a szervezetbe. A koronavírus-járvány idején ez különösen kerülendő.

Veszélyeztetettek
Elsősorban a gyermekek, idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők vannak közvetlen veszélyben. Ugyanis a “füstös” levegő hatására enyhe légzőszervi tünetek jelentkezhetnek náluk. Ilyen például köhögés vagy légúti irritáció. Mindezen túl az alap betegségükkel meglévő tüneteik is súlyosbodhatnak.

Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy azok, akik ilyen betegségekben szenvednek, mindenképpen korlátozzák a minimálisra a szabad téren való tartózkodást. Ne végezzenek a szabadban munkát, ne sportoljanak és más fizikai tevékenységet se végezzenek. Különösen a légzőszervi betegségben szenvedőknek nem ajánlott mindez.

Tíz település érintett
Magyarországon jelenleg tíz település levegő minősége kifogásolható: Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác. Ezek közül Debrecenben és Szolnokon a nitrogén-dioxid koncentráció is magasabb az elfogadottnál. Mindezen túl a tíz településen a kisméretű aeroszol-részecskék, az úgynevezett PM2,5 napi átlagkoncentrációja is meghaladja az elfogadható mennyiséget.