×

Egészség

Koronavírus-fertőzés: nem mindegy, milyen a vércsoportod

Nem mindegy milyen a vércsoportunk a koronavírus-járvány idején. Ugyanis más-más eséllyel fertőződnek meg a különböző vércsoporttal rendelkezők - állítják osztrák kutatók a legújabb vizsgálatokra hivatkozva.

A vércsoport diéta már régóta hódít, amely szerint a különböző vércsoportú emberek más-más ételektől lesznek egészségesebbek és karcsúbbak. Ezen a vonalon elindulva osztrák kutatók arra keresték a választ, hogy milyen eséllyel fertőződhetnek meg a koronavírustól a különböző vércsoporttal rendelkező emberek. Már korábban vizsgálták mindezt német, norvég és kínai kutatók is.

Fotó: shutterstock/Cherries

Nullások előnyben

Arra az eredményre jutottak a Grazi Orvosi Egyetem kutatói, hogy a nullás vércsoportú emberek ritkábban betegszenek meg, mint az A-, B-, vagy AB-vércsoporttal rendelkezők.

A nullás vércsoportúak a vizsgálatok szerint 50 százalékkal védettebbek a komolyabb megbetegedéssel szemben. Ugyanakkor az A-vércsoportba tartozók között átlag feletti a Covid-páciensek száma. Ráadásul 50 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy súlyosabb lefolyású legyen esetükben a koronavírus-fertőzés, mint a többi vércsoportnak. De gyakran elkapják a fertőzést az AB-vércsoportúak is.

Az osztrák tudósok összesen 399 koronavírusos páciens adatait elemezték ki, minden részletre kiterjedően. Ők az első hullám idején kerültek kórházba, és kezelték is őket.

Van, amiben nincs különbség

Az is kiderült a kutatásból, hogy a vércsoport és a betegség lefolyásának súlyossága között nincs összefüggés. Vagyis a nullás vércsoportú betegek esetében sem könnyebb a betegségből való gyógyulás. Mindennek az oka az, hogy a vírus a különböző vércsoportokkal különböző módon lép kapcsolatba. Ennek a hátterében zajló mechanizmusokat akarják a továbbiakban feltárni még a kutatók – tudatta az MTI.