Egészség

Szájvízzel a fertőzés ellen?

A koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére a szociális távolság, az alapos kézmosás és az arcmaszk használatát javasolják. Ám most felmerült egy újabb lehetőség, amely esetleg a fürdőszobádban is fellelhető.

Különböző száj- és orr-garatöblítőt vettek górcső alá az amerikai Penn State Orvostudományi Főiskola kutatói. Arra keresték a választ, hogy az ilyen fertőzés ellenes, a kórokozókat megölő és szaporodásukat gátló termékek hasznosak lehetnek-e a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozásában is.

Fotó: shutterstock/ New Africa

Teszteltek száj- és orr-garatöblítőket, babasamponok egy százalékos oldatait, egy orröblítőt, peroxid alapú torokfájás elleni öblítőket és szájvizeket – olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.
A kutatásaik során arra jöttek rá, hogy vannak olyan orr- és szájöblítők, amelyek képesek semlegesíteni a koronavírust. Így nagy valószínűséggel ezek a termékek segíthetnek csökkenteni a Covid-19-betegek által átadható vírusmennyiséget.

Babasampon is?

Az is kiderült, hogy az egyszázalékos babasampon-oldatok, amelyeket az orvosok gyakran használnak az üregek öblítésére 99,9 százaléknál nagyobb arányban hatástalanították a koronavírust két perccel az után, hogy azzal érintkeztek- tették közzé a tudósok az eredményeiket a Journal of Medical Virology című folyóiratban.

Ez azért is nagyon fontos, mert „Miközben várunk a vakcina kifejlesztésére, szükség van a fertőzés átadásának csökkentését célzó módszerekre. Az általunk vizsgált termékek már elérhetők és gyakran az emberek napi rutinjának részévé váltak” – közölte Craig Meyers mikrobiológus, immunológus és szülész-nőgyógyász professzor, a kutatócsoport vezetője.