Egészség

Szellőztesd egészségesre az otthonod

Azért, hogy télen is egészséges legyen a lakás levegője, rendszeresen ajánlott szellőztetni. Ám nem mindegy, hogy mikor és hogyan végezzük. A szellőztetéssel sokat tehetünk az egészségünkért.

Amikor fertőző beteg van otthon, evidens, hogy rendszeresen szellőztetünk. De nem csak akkor kell alaposan felfrissíteni otthonunk levegőjét, hanem minden nap. Ugyanis így megelőzhetjük – többek közt – a súlyos légúti megbetegedésekért felelős penész kialakulását, kevésbé leszünk fáradtak, jobban alszunk és pihentebbek leszünk – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel. Márpedig most a koronavírus-járvány miatt sokan dolgoznak és tanulnak otthonról. Így fokozottan oda kell figyelni a lakás megfelelő levegőminőségére.

Fotó: shutterstock/ VanoVasaio

Felhalmozodó szennyeződések

Mivel télen kevesebbet nyitunk ablakot, így gyorsan felhalmozódik a szoba levegőjében a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség vonzza a penészgombákat és a poratkákat, amelyek különböző légúti megbetegedéseket okoznak. Többnyire asztmát, illetve allergiát idéznek elő, amely így a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén különösen nem szerencsés.

De mindezek mellett felhalmozódhat a kilélegzett szén-dioxid, a főzésből, dohányzásból festésből és egyéb tevékenységekből származó anyagok is. Ezek többségének egészségkárosító hatásuk lehet, ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés.

A helyes szellőztetés
Sokan csak résnyire nyitják az ablakot vagy pár perc után bezárják. Ám a helyes és hatékony szellőztetésnek meg van a maga fortélya. Fontos, hogy naponta többször végezzük el. Az ablakokat sarkig tárjuk ki, és így rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk. Nem kell teljesen áthűteni a lakást, vagyis a falaknak nem kell kihűlniük.

A pár perces intenzív szellőztetés hatására a párás, szennyezett meleg levegő kitódul a lakásból, és helyére friss, tiszta levegő áramlik be.

Takaríts is

A por könnyedén megül a fűtőtesteken, szőnyegeket és a bútorokon. Érdemes ezért ezeket is folyamatosan takarítani, hogy a levegő áramlásával ne kerüljenek a légtérbe.

Légtisztítók

Ma már számos légtisztítót lehet vásárolni. Ezek is hatékonyan képesek javítani a levegő minőségén a lakásban. Egyes típusaik a vírusok és illékony vegyületek, szagok kiszűrésére is alkalmasak. ám azt fontos tudni, hogy ezek a készülékek penész és atkaszennyeződés megszüntetésére nem alkalmasak.