×

Egészség

Egy szép mosolyt kérek

Hiába vigyázunk a fogainkra, hiába mossuk reggel, este, bizony ritka, akinek soha nem kell a fogorvost felkeresnie. Ha nem félünk a kezeléstől, rendszeresen járunk ellenőrzésre, s nem hagyjuk, hogy egy kicsi lyukból nagyobb legyen, talán megússzuk, hogy fogainkat pótolni kelljen.

Kevés ember mondhatja el, hogy egyetlen fogát sem kellet még pótolni. Igaz, hogy ma már a fogpótlások egyáltalán nem hasonlítanak nagymamáink protéziseihez. Mert a kivehető protézistől mindenki fél.

Fotó: shutterstock/Roman Samborskyi

Fogpótlások
Addig nincs is baj, amíg egy kihúzott fogat, két mellette lévőre rögzített híd segítségével láthatatlanná tehetjük. De előfordulhat, hogy ez már nem megoldható. Ilyenkor egy házilag eltávolítható fogsorrész készül. Ez se túl jó hír, de ezek a kivehető pótlások ma már olyan korszerű technológiával készülnek, hogy inkább lelkileg zavaróak. Nem akadályozzák sem a rágást, sem a beszédet. És hát sokkal olcsóbbak, mint a ma már rutinnak számító implantálás.

Örökre vasalva
Igaz, a beültetett fogak olyanok szinte, mintha kinőne egy új fog a szánkban, az eljárás azonban elég hosszadalmas, és nagyon drága. Az implantátum egy titáncsavar, ami menettel van ellátva. A műtét során a csontfelszínt szabaddá teszik, kialakítják az implantátum fészkét. Ezután becsavarják az implantátumot, ami teljes terjedelmében a csontba kerül, majd lezárják egy záró csavarral, és várják, hogy összenőjön a csonttal. Az implantátum közvetlenül a csonttal érintkező felszíne nagyon érdes. A csontsejtek belenőnek ezekbe a pórusokba.

Ha megtörtént az összenövés, akkor a csavart többet nem lehet kitekerni. Az összenövés általában 3-6 hónapig tart. Vannak ma már olyan implantátumok és fogpótlási megoldások is, melyek azonnal terhelhetőek, de inkább a késői terhelés a gyakorlat. Addig átmeneti fogpótlást visel a páciens.

Daganatos-, vérképzőszervi- vagy immunrendszeri betegségek, bizonyos krónikus fertőző betegségek, erős csontritkulás vagy a nem kezelt cukorbetegség esetén azonban nem lehet fogat implantálni.