×

Egészség

A diétát csak minden második cukorbeteg tartja be

Egyre több a cukorbeteg Magyarországon, számuk lassan eléri az egymilliót. Ez annyit jelent, hogy szint mindenkinek van a családjában diabéteszes. Ám sok cukorbeteg nagy veszélyben van.

Ugyanis sok esetben nem tartják be az orvos által előírt diétát. Mi több nem mérik naponta a vércukor szintjüket és nem is mozognak. A rendszeres testmozgást mindössze négyből egy cukorbeteg végez, a vércukor szintet a betegek fele méri csupán. Így komoly betegségeket kockáztatnak. Ilyen például a szívelégtelenség, vesekárosodás vagy látásvesztés. A cukorbetegek közel tíz százaléka semmit nem változtat az életmódján azután, hogy megtudta betegségét.

A kampány plakátja. Fotó forrása: Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége

Drámai statisztikák

A diabéteszről kimondható, hogy népbetegség. A szövődményei pedig nagyon komolyak. Magyarországon egy évben ezer ember veszíti el a látását a cukorbetegség miatt. Szív- és érrendszeri szövődmények következtében a cukorbetegek 75 százaléka hal meg.

Mindezen túl a túlsúly megduplázza, az elhízás pedig megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A legrosszabb pedig az, hogy közel félmillió ember szervezete pedig úgy küzd a betegség következményeivel, hogy ő maga nem is tud érintettségéről.

Drasztikus kampány

Mindezekért döntött úgy a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, hogy sokkoló kampánnyal szeretné felhívni a figyelmet az életveszélyes szövődményekre. Céljuknak a koronavírus-járvány is szomorú aktualitást ad.

A kampány plakátja. Fotó forrása: Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége

Budapest 22 pontjára helyez ki figyelemfelhívó, látványos plakátokat

A plakátok és egyben a szövetség mondanivalójának most még nagyobb súlya van, hiszen a diabétesszel élőknél jelentősebb a koronavírus-fertőzés kockázata is. Az immunválasz esetleges elégtelenségei miatt súlyosabb szövődményekkel járhat a cukorbeteg pácienseknél a megbetegedés.