×

Egészség

Fekete retek, a leghatékonyabb méregtelenítő

A tél beálltával egyre kevesebb az idény zöldség, ami közül válogathatunk. A legnépszerűbb téli zöldség a pici, rózsaszín retek, ami bár nagyon egészséges, de nem vetekedhet a kevésbé népszerű fekete retekkel.

A fekete retek Ázsiából származik, és gyógyhatásait már évezredek óta ismerik. A feljegyzések szerint, a piramisokat építő rabszolgák kisajtolták a levét, és minden este egy evőkanálnyi fekete retek levet ittak, hogy bírják a kemény fizikai munkát. A rózsaszín retekkel szemben a fekete retek sokkal több ásványi anyagot, rostot tartalmaz, illetve sokkal erősebb a méregtelenítő és az immunerősítő hatása.

Fotó: shutterstock/nada54

Hogyan fogyasszuk, és hol keressük?
Hasonlóan a mezei retekhez, a fekete retket is fogyaszthatjuk nyersen, megsózva, esetleg egy kis olívaolajjal. A téli hónapokban találkozhatunk vele a legtöbb piacon, de a bioboltokban vagy gyógynövényboltokban lehet fekete retek cseppet is kapni, amiből érdemes minden este vacsora után pár cseppnyit meginni egy pohár vízben feloldva. Nagyon fontos, hogy a fekete retket ne fogyasszuk üres gyomorra soha, mert az epeserkentő hatása miatt bélpanaszokhoz vezethet!

Jót tesz a máj működésének
A fekete retek gazdag a glutatoin nevű antioxidánsban, amely rendkívül nagy szerepet játszik a máj méregtelenítő munkájában. Ezenkívül a fekete retek segíti a májsejtek regenerálódását is.

Megelőzhetjük vele az epekövek kialakulását
A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik az epe gyors kiválasztását. Emellett pedig serkentik az epe termelődését, a híg és nagy mennyiségű epe pedig meggátolja az epekövek képződését.

Kiváló immunerősítő
Nagy mennyiségű magnéziumot és C-vitamint tartalmaz, ami csökkenti a szervezetünk oxidatív stressz szintjét, és elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, melyek mind nagyon fontosak az immunrendszer számára.

Enyhíti a köhögést
A fekete retek széles körben elterjedt a köhögés gyógyszereként. Vágjuk le a retek tetejét, majd egy kiskanállal kaparjuk ki a retek belsejét, amibe öntsünk egy kevés mézet. A retek tetejét helyezzük rá vissza, mintha egy fedő lenne, és hagyjuk állni pár órán át. A méz magába fogja szívni a fekete retek vitaminjait, így ha azt bekanalazzuk, a légutaink kitisztulnak, és a köhögés is megszűnik.