×

Egészség

Remény a Lyme-kór elleni küzdelemben

Egyre több a kullancs-csípés nyaranta, mert nagyon elterjedt ez az élősködő. Az általa terjesztett Lyme-kór meglehetősen veszélyes, csak a korai felismerés adhat reményt a teljes gyógyulásra.

A Lyme-kór jellegzetes tünete, hogy a csípés helyén kör alakban foltok alakulnak ki. Maga a betegség lefolyása egyénenként változó. Van aki csak enyhe tüneteket észlel, és antibiotikum kúrával gyorsan túl is van a betegségen. Ám az elhanyagolt fertőzés átterjedhet a szívre, az ízületekre, az idegrendszerre és más szervekre – írta a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál, amely cikkét az MTI idézte.

Fotó: shutterstock/Jarun Ontakrai

Egy fehérje a megoldás
A kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Éppen ezért nagy felfedezés a Yale Egyetem kutatóinak eredménye, akik kísérleteik során találtak egy fehérjét, amely a peptidoglikánfelismerő protein 1-et (PGLYRP1) nevet kapta. Ez korai jelzőrendszerként működik az immunrendszer számára, amikor a szervezetet baktériumfertőzés éri.
“Segítheti a fertőzés elleni harcot, ha stimuláljuk az emberi szervezet képességét arra, hogy több ilyen fehérjét állítson elő” – mondta Erol Fikrig járványtani professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Kísérletek
Erre a következtetésre úgy jutottak, hogy egereken kísérleteztek. Azt tapasztalták, hogy a PGLYRP1-fehérje hiányában egy Lyme-kóros egérnek sokkal magasabb a baktériumszintje, mint annak, amelynek van ilyen fehérjéje. Ráadásul a fehérjehiányos egerek immunrendszere nem működött megfelelően.
A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy azon állatok, amelyeknek az ominózus fehérjéből több van a szervezetükben, kevésbé fertőződnek-e meg vagy enyhébb tüneteket mutatnak-e.