Egészség

Szépségünkre is ártalmas lehet a mobiltelefonunk

Nem is gondolnátok, milyen káros hatásai lehetnek ennek a tárgynak.

Tulajdonképpen lassan ott járunk, hogy az egész világ ellenünk van, hiszen mindenről kiderül, hogy valamilyen módon káros az egészségünkre.

Fotó: shutterstock/Jacob Lund

1. Eltömíti a pórusokat: köztudott tény, hogy telefonjainkon legalább annyi baktérium csücsül, mint egy nyilvános vécében, így sejthető, hogy ha arcunkhoz tesszük, komoly szennyeződések rakódnak le.

Megelőzés: amilyen gyakran lehet, töröljük át alkoholos fertőtlenítő kendővel, illetve használjunk fejhallgatót vagy hangosítsuk ki hívásainkat.

2. Nyaki ráncok: egyre fiatalabb korosztályt érintenek a nyakvonalban megjelenő ráncok. Ennek az a profán oka van, hogy telefonjainkra lefelé nézünk, így sokkal többet gyűrjük ezen a területen a bőrt.

Megelőzés: lehetne az is, hogy esetleg szemmagasságba emeljük a készülékeinket (de lássuk be, hogy ez azért mókás volna). Másik megoldás, hogy arcápolási rutinunkat terjesszük ki a nyakra is már fiatalon is. Radírozzunk heti egyszer, és tegyünk fel ápoló maszkot!

Fotó: shutterstock/Travelerpix

3. Öregedési és pigmentfoltok: bár ez kevésbé bizonyított, és csak egy vékony réteg hisz benne, nem árt, ha tudjuk, hogy némelyek szerint a mobilok kijelzője által kibocsájtott fény olyasmi hatással van bőrünkre, mint a Napból jövő UVA és UVB sugarak.

Megelőzés: A bőrgyógyász, aki ezzel kapcsolatban nyilatkozott, azt javasolja, hogy antioxidánsokkal védekezzünk ezek ellen – például C-vitamin tartalmú szérumokkal.

4. Dermatitis: készülékeink legtöbbjének borítása krómból és nikkelből készül. Ezek azonban komoly allergének, így ne legyünk meglepve, ha bőrünkkel történő érintkezés után irritáció alakul ki – főleg azoknál, akiknek sokat van a fülén a telefon.

Megelőzés: szerezzünk be kedvünkre való műanyag tokot és/vagy üvegfóliát, minimalizálva ezzel az irritációt.