×

Egészség

Át kellett alakítani az oltási tervet, mivel a vártnál kevesebb vakcina érkezett

Erről Müller Cecília számolt be az operatív törzs tájékoztatóján.

18 ezer adag helyett 11 ezernél is kevesebb dózis érkezett a Moderna vakcinájából a hétvégén. Ezért át kell dolgozni az e heti oltási tervet – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Fotó: shutterstock/OrelPhoto

Az operatív törzs pontosan megszervezte az oltási menetet. Már csak néhányan vannak az egészségügyi dolgozók, akik nem kapták meg a vakcinát. A hétvégén az oltócsoportok beoltották az idősotthonok és más szociális intézmények bentlakóit és dolgozóit – mondta Müller Cecília.

Minden otthonba nem tudtak eljutni az oltócsapatok, mivel több intézményben több bentlakó is koronavírussal szenvedett így azok az intézmények kimaradtak. Amint felgyógyulnak, az ő beoltásuk is megtörténik.

A harmadik lépésben a regisztráltak oltást kezdik meg a héten a háziorvosok, akik naponta tíz adag vakcinát kapnak. Lesznek, akik a megyei oltóközpontba kapják majd meg az oltást.

Müller Cecília hangsúlyozta: át kellett szervezzék az oltási tervet, mivel a vasárnap érkezett vakcina szállítmány kevesebb volt, mint amennyire számítottak. 18 ezer adag helyett csak 11 ezernél is kevesebb érkezett. Az operatív törzs már dolgozik az e hétre tervezett oltási terv módosításán. Kiemelte, hogy a fentiek ellenére a regisztráltak oltását elkezdik.

Mindegyik vakcina, amelyet forgalomba hoznak, hatékony legtöbbjük 80-90 százaléka hatékonyságú ráadásul jelentős szövődményekkel nem jár.

A kormány minden lehetőséget megragad, hogy minél hamarabb, minél több vakcinát szerezzen be. Ezért is jó, hír, hogy az európai gyógyszerügynökség engedélyezet az AstraZeneca vakcináját is.

Forrás: Shutterstock

Magyarország az uniós szállítmányokon (Pfizer, Moderna) beszerzett kétmillió orosz egy és ötmillió kínai vakcinát.

A héten további 85 ezer adag Pfizer vakcinát várnak. Érkezik majd a héten Moderna vakcina is, de a szállítmány mennyisége még bizonytalan.

Magyarországon a brazil és a dél-afrikai koronavírus mutánst még nem mutatták ki – válaszolta egy kérdésre Müller Cecília.