Egészség

Ételek a magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás nagyon gyakori jelenség. Ha elhanyagoljuk, olyan súlyos következményei is lehetnek, mint például a szívbetegség, ezért is fontos, hogy időben tegyünk ellene.

A megelőzés egyik legegyszerűbb módja a helyes táplálkozás. Összegyűjtöttük azokat az ételeket, melyek bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatásúak.

Fotó: shutterstock/Michal Chmurski

Citrusfélék
A citrom, narancs, grapefuit mind olyan vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben bővelkednek, melyek hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez azzal, hogy csökkentik a vérnyomást. Ihatod gyümölcslé formájában vagy készíthetsz belőlük házi gumicukrot.

Lazac
A legtöbb tengeri hal tartalmaz omega-3 zsírsavat, ami a szív legjobb barátja. Ezek között a kevésbé zsíros lazac a legjobb választás. Az omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladásokat, illetve az ereket szűkítő vegyületeket, ezáltal pedig a vérnyomást is.

Tökmag és pisztácia
Mindkét csonthéjasban megtalálható a magnézium, a kálium és az arginin, (a nitrogén-oxid termeléséhez szükséges aminosav), melyek erősítik az ereket, és csökkentik a vérnyomást. A tökmagból érdemes beszerezni az olaját, amely tökéletesen illik a salátákhoz. Ráadásul a férfiaknak is jót tesz, mert védi a prosztatájukat.

Fűszerek
Egyes gyógynövények és fűszerek olyan erős vegyületeket tartalmaznak, melyek elősegítik az erek tisztulását. Ezek közül a zeller, a koriander, a sáfrány, a citromfű, a fekete kömény, a ginzeng, a fahéj, a kardamom, a bazsalikom és a gyömbér a legkiválóbb vérnyomáscsökkentő fűszer, amiket érdemes beépítened az étrendedbe.