Egészség

Így mondj búcsút a szervezetben lévő méreganyagoknak

Mindannyiunk szervezetében kerülnek különféle méreganyagok így, vagy úgy.

Ezek egy részén sajnos önállóan nem tudunk változtatni, ezek például a levegőben lévő nehézfémek. Viszont vannak olyan káros összetevők, pl. adalékanyagok, tartósítószerek, melyek étkezésünk során kerülnek szervezetünkbe. Az ilyen nemkívánatos anyagok, valamint a nehézfémek jelenléte a szervezetben kellemetlen tünetekhez (például haspuffadás, rossz közérzet) és komoly betegségekhez vezethet.

Ezek ellen azonban egy jól összeválogatott, egészséges, változatos étrenddel már felvehetjük a fegyvert. Ahogy otthonunkban is tartunk néha nagytakarítást, bizonyos időközönként ez a testünkre is ráfér.

Ezeket az ételeket ajánlott fogyasztanod, ha méregteleníteni szeretnél!

A savanyú cékla üvegben télen remek kiegészítője a nehezebb ételeknek. Fotó: shutterstock/Elena Hramova

Cékla

A cékla vasat, kalciumot és antioxidánsokat is tartalmaz, ami jó hatással van a sejtregenerációra főként a máj sejtjeire. Ez pedig azért is fontos, mert a máj a méregtelenítés fő szerve.

A hagyma megelőzheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Fotó: shutterstock/Alena Haurylik

Hagyma, fokhagyma

A nyers fokhagymában található allicin több mint 20 féle baktériummal képes végezni, többek között a szalmonellával és a staphylococcus-szal. Kéntartalmú vegyületei képesek szabályozni a vércukorszintet, serkentik az anyagcserét, méregtelenítik a májat és javítják a vérkeringést, csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet. A vöröshagyma pedig szintén igazi baciölő. Ezenkívül emésztésserkentő hatása sem elhanyagolható: fogyasztásával megszüntetheted a puffadást és a székrekedést. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló.

A zöld leveles zöldségek segíthetnek szívünknek. Fotó: shutterstock/Ekaterina Kondratova

Zöld leveles növények

A zöld leveles növények, mint a különféle saláták, vagy pl. a petrezselyem, klorofillben gazdagok. A klorofillnek szerepe van a fotoszintézisben, de emellett kiváló méregtelenítő is, valamint lúgosító hatásának köszönhetően nagyon jótékonyan hat a testünkre.

Fotó: Unsplash/ Joanna Kosinska

Citromos víz

A citrusfélék bővelkednek C vitaminban és antioxidánsokban, melyek segítik az emésztést. A folyadékfogyasztás pedig a mindennapokban is nagyon fontos, méregtelenítéskor pedig pl. citrommal feldobva, szinte kimossa a szervezetünkből a toxinokat.

Olyajos magvakkal kordában tartható a kor előre haladtával is a testsúlyunk. Fotó: shutterstock/Kotcha K

Magvak

A különféle magvak az abszolút egészséges nasik. A mandula például besegít a máj tisztításában, a dió serkenti az agyműködést és szintén jó méregtelenítő, a napraforgómag pedig magnéziumtartalmának köszönhetően kiválóan szabályozza a vérnyomást.