Egészség

Természetes módszerek a láz ellen

Ha a családból valaki belázasodik, és nincs otthon semmilyen gyógyszer, bevetheted az alábbi természetes, de nagyon hatékony módszereket.

1. Teázz – A teák egészségre gyakorolt jótékony hatásáról már biztosan sokat hallottál, és bizony, láz esetén is szinte bármilyen fajta tea jót tehet. Van viszont egy olyan teakeverék, amely még a többinél is hatásosabb lehet: hársfa, kamilla és kakukkfű egyenlő arányú keverékéből egy teáskanálnyit tegyél a bögrédbe, forrázz le vízzel. Hagyd állni négy-öt percig, majd szűrd le, és még melegen fogyaszd el. A hársfa fokozza az izzadást, a kamilla gyulladáscsökkentő, a kakukkfű pedig fertőtlenítő hatásáról is ismert.

Fotó: shutterstock/LightField Studios

2. Borogatás vagy vizes szivacs – A homlokra, a lábakra vagy a csuklóra tett hideg vizes borogatás már nagyanyáink idejében is hatékony lázcsillapítónak számított, és ez nem változott manapság sem. A kart és az arcot hideg vizes szivaccsal is át lehet törölni, szárazzal utána nem is fontos, mert a forró bőrről gyorsan elpárolog a nedvesség.

3. Igyál – A folyadékveszteséget láz esetén feltétlenül pótolni kell, és ne is csak vízzel, hanem például a fent említett teakeverékkel, vagy gyümölcs- és zöldséglevekkel, amelyek sok fontos ásványi anyaggal és vitaminnal segítik immunrendszerünket és a gyógyulást.

Mikor fordulj orvoshoz?
Bár a láz hasznos dolog is lehet – a szervezet önvédelmi reakciója a kórokozók ellen –, a magasabb testhőmérséklettel járó kellemetlenségeket sokan nehezen bírják, és mielőbb szeretnék lenyomni a lázukat.

Ha a házi praktikák nem hoztak eredményt, és tanácstalan vagy, milyen készítményt kellene alkalmazni, akkor kérd háziorvosod vagy gyógyszerészed tanácsát. Ha pedig a láz nem múlik, illetve tartósan magas vagy emelkedik, esetleg komolyabb betegség gyanúja is felmerül, akkor feltétlen hívd fel az orvosodat.