Egészség

Halált is okozhatnak a vény nélküli gyógyszerek, étrend-kiegészítők

Diszkrét együtthatók: szív- és érrendszeri problémák, májbetegség, szédülés, hatástalanná vált fogamzásgátló – számos, nem túl közismert „kockázattal és mellékhatással” járhat a vény nélkül kapható gyógyszerek és étrend-kiegészítők szedése.

Összesen 72 étrend-kiegészítőt és 60 gyógyszert tanulmányozott felmérése során a 60millions-mag.com francia fogyasztóvédelmi magazin. Ezek a vény nélkül, könnyen beszerezhető, jól hozzáférhető szerek a hatékonyság és az ártalmatlanság látszatát keltik – ám minden esztendőben rászedett áldozatok ezrei panaszkodnak alkalmatlanság, más gyógyszerrel való összeférhetetlenség, és nem kívánt, súlyos mellékhatások miatt.

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

A magazin éppen a téli időszak jellegzetes panaszainak enyhítésére (nátha, legyengült immunrendszer, torokfájás, szorongás és alvászavar, gyomorpanaszok, láz, fájdalmak) szolgáló szerek között rendezett seregszemlét. A 60 millions a gyógyszerészet területén számos felmérést közlő Prescrire magazinnal együttműködve készítette felmérését Jacques Fricker, a világszerte közismert táplálkozástudományi szakértő, orvos részvételével -írja a hirado.hu.

A mellékhatás: halál?

A felmérés eredményei kimutatták, hogy a vény nélkül hozzáférhető szerek számos veszélyes anyagot tartalmaznak, komoly rizikófaktort jelentenek a mellékhatások, és fennáll a túladagolás veszélye. A tájékoztató szövegek számos valótlan állítást tartalmaznak, viszont rendszerint hiányoznak a veszélyekre figyelmeztető logók és feliratok, az utasítások pedig nem érthetők, nem egyértelműek.

A vizsgált gyógyszerek és étrend-kiegészítők mindössze 10 százalékát találták előnyös hatásúnak a felmérés készítői, akik ezzel szemben a haszon és a kockázat arányát igen kedvezőtlennek látták. Ezek a szerek ugyanis súlyos problémák, nem egyszer halálesethez vezető folyamatok kezdőpontjai.

Egy kis rángógörcs, és elmúlik a köhögés

A vizsgált gyógyszerek között például rendre a megfázás tüneteire ajánljanak pszeudoefedrin tartalmú gyógyszereket. Ez a szer központi idegrendszerre is stimuláló hatást fejt ki, szív- és érrendszeri problémákat okoz. Az oxomemazint (antialllergén hatású anyag) köhögéscsillapítóként ajánlják – rángógörcsöt okozhat, de erős aluszékonysággal is járhat a szedése.

A paracetamol tartalmú gyógyszerek túlzott bevitel esetén (ez napi 3-4 gramm) vagy alkohollal együtt történő fogyasztással májkárosító hatást produkálhatnak. A paracetamol túladagolása egyébként a leggyakoribb oka a gyógyszerfogyasztásra visszavezethető, májgyulladás miatti átültetéses beavatkozásoknak.

A cukor jelenléte a gyógyszerek édesítőszerei között szintén komoly probléma, különösen a torokfájás kezelésére szolgáló szirupoknál. Épp ilyen nem kívánatos összetevő a gyógyszerek ízesítéséhez használt só is, amely sokszor komoly mennyiségben van jelen, és a szív működési zavaraihoz is vezethet. Ezek a kockázati tényezők csak igen nehézkesen vezethető le a gyógyszerek leírásából.

Álmatlanság, hányinger és szédülés – nem sejtjük, miért

A tanulmány készítői a megvizsgált étrendkiegészítők mintegy 55 százalékát örökre száműzné a boltok, gyógyszertárak polcairól. Itt van például a melatonin (ez egy alvási ciklust irányító hormon, mely megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, alvászavar ellen szokták felírni), mely az étrendkiegészítők több mint felében megtalálható. Használata ártalmas lehet a cirkadián ritmusra (ez a ritmus olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel), hányingert, szédülést okozhat, illetve egyes esetekben akár görcsöket is.

Nemcsak olyan összetevők vannak, melyek kockázata a „csodaszerben” rejtőző anyag hatása: például számos olyan növényi eredetű összetevő is előfordul ezekbe a szerekben, amelyek jelentősen befolyásolják más gyógyszerek hatásait, s éppen emiatt jelentenek komoly rizikófaktort. Az orbáncfű stresszcsökkentő, álmatlanság ellen is ajánlják, ám csökkenti a fogamzásgátló tabletta hatását. A rebarbara, a szenna és az aloé hashajtó hatásuk miatt a vastagbelet károsíthatják.

A cikk írói arra is felhívják a figyelmet, hogy vigyázni kell a vitaminok túladagolásának veszélyeire. Különösen a D vitamin kiemelt kockázataira kell figyelni kisgyermekek esetében: szedését minden esetben egyeztetni kell a gyermekorvossal. Emésztési és veseproblémákat okozhat ugyanis a kicsiknél a túlzott bevitel.

A 60 millions figyelmeztet: a gyógyszerek és kiegészítők nem bonbonok. „Minden esztendőben halálozások ezrei következnek be használatuk miatt” – emelik ki a cikk szerzői.

(A címlapfotó illusztráció)