Egészség

Varázsszer a természetben: kollagén

Ahogy múlnak az évek, egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, így bőrünk lassan elveszti rugalmasságát. Ám máshoz is szükséges a kollagén - mégis mennyit szedjünk belőle?

A kollagén igazából egy nagyon fontos fehérje a szervezetünkben. Nem csak azért felelős, hogy a bőrünk rugalmas legyen, de fontos még többek közt a csontjainknak, izmainknak, ízületeinknek és még a szemünknek is. Segíti a sebek gyógyulását és az idegrendszerünk sem tudja nélkülözni. Így nem csak kozmetikai célokat szolgál, ha például étrend-kiegészítőben bevisszük a testünkbe.

Szervezetünk 40 éves kor után egyre kevesebb kollagént termel. A nem megfelelő életmód is kollagéngyilkos, például a dohányzás vagy a túlzott napozás.

Fotó: shutterstock/Fascinadora

Pótold természetesen
Nemcsak étrend-kiegészítők szedésével tudjuk pótolni, hanem az ételeinkkel is. Az egyik legjobb forrás a kocsonya, csontleves, igazi zselatinos sütemények, ételek valamint a halak, tejtermékek és a tojás. Érdemes gyakran beiktatni ezeket az étrendünkbe.

Étrend-kiegészítők
Van por alakú, kapszulás és folyékony. A port belekeverhetjük például turmixba vagy akár süteményekbe is.
De mégis mekkora napi mennyiségű kollagén lehet hatásos? Erre nem adnak az orvosok egyértelmű választ. Ugyanakkor a szakemberek többsége egyetért abban, hogy napi 2,5 és 15 gramm közötti érték megfelelő lehet. Már a kevesebb adag is sokat tehet az ízületi fájdalmaink elmulasztásáért és azért, hogy az idő kevésbé látszódjon meg az arcunkon. Ha közelítünk a napi 15 gramm felé, akkor az alkalmas lehet arra, hogy javítsa a csontsűrűséget.

A mérték a lényeg
Ugyanakkor tudnod kell azt is, hogy ha túlzásba viszed, akkor minimum teltségérzést, vagy akár gyomorrontást is okozhat. Érdemes figyelembe venned azt is, hogy mit ettél. Egy jó nagy adag csontleves után például nem feltétlenül kel sok kollagént bevinned. Ha pedig elbizonytalanodtál, mindenképp kérd szakértő véleményét.