Egészség

A hajhullás hétköznapi, mégis meglepő okai

Az egyik legkellemetlenebb érzés, amikor beletúrunk a hajunkba, és egy csomó hajszál marad az ujjaink között, vagy amikor fésülködés után azt tapasztaljuk, hogy a hajkefénken bizony a megszokottnál több hajszál maradt. Azt jól tudjuk, hogy például a különböző szőkítő termékek vagy a hajvasaló, túl forró hajszárító esetleg hozzájárulhat a hajszálaink kihullásához, de emellett vannak olyan hétköznapi, mégis meglepő tevékenységek, amelyek ugyancsak okozhatják a hajszálak fokozottabb elvesztését.

Természetesen ha odafigyelünk és megpróbáljuk távol tartani magunkat ezektől a szokásoktól, valószínűleg megakadályozhatjuk a kellemetlen, akár csak időszakos, mégsem kívánatos hajhullásunkat. „A hajhullásnak számos oka lehet, de leggyakrabban a genetika következtében fordul elő” – mondta dr. Shereene Idriss bőrgyógyész szakorvos. „Ha a családunkban a nőkre jellemző a haj ritkulása, elvesztése, akkor lehet, hogy magasabb az androgén- (a tesztoszteronhoz hasonló hormonok) szintjük, és ez az ok gyakran örökletes, de a hormonális egyensúlyhiány miatt is előfordulhat hajhullás, amit akár a terhesség, fogamzásgátló tabletták vagy a menopauza is kiválthat. Ugyanakkor a vérszegénység, a pajzsmirigy-rendellenesség, a D-vitamin-hiány és valamely autoimmun betegség is állhat a háttrében” – sorolta a szakember.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

A napi hajhullás (körülbelül 50–100 szál) a természetes ciklus része, ha azonban azt vesszük észre, hogy a szokásosnál több hajszálunkat vesztjük el nap mint nap, akkor érdemes lehet ellátogatni egy bőrgyógyászhoz, szakorvoshoz. Emellett pedig nem árt végiggondolni, hogy milyen szokásaink vannak, mert könnyen lehet, hogy ezek közül egy hozzájárulhat a hajszálak elvesztéséhez.

  • Túl szoros hajgumi, hajcsat, túl szoros copfok.
  • Megváltozott étkezési szokások, például diéta esetén (fehérjehiány jele is lehet).
  • Túl sok stressz.
  • Gyógyszer mellékhatása is lehet.
  • Haj folytonos piszkálása, a tincsek tekergetése.
  • Vashiány.
  • A fejbőr sérülése.