Egészség

Mikor nyithatnak az iskolák? Sikerült regisztrálnom az oltásra? - Összegyűjtöttünk minden fontos infót!

Iskola-, óvódanyitás, érettségi vizsgák, járványkezelés, oltási nyilvántartás ellenőrzés - összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, linkeket amiről érdemes tudnod..

 

Frissítés:

Ezek lesznek az új intézkedések:

A 2 és fél millió beoltott ember elérésétől, várhatóan a húsvétot követően:

  • a kijárási tilalom este 10 órától hajnali 5 óráig tart majd
  • az üzletek reggel 5 órától este fél 10-ig lehetnek nyitva
  • minden bolt kinyithat, de be kell tartani a 10 négyzetméterenként csak 1 vásárló szabályt
  • a szolgáltatások terén a március 8. előtti szabályok jönnek vissza
  • Április elsejétől megkezdik a pedagógusok beoltását. Az iskolák várhatóan április 19-én nyitnak, az óvódáktól a középiskolai szintig

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet – közölte a kormany.hu szombaton (03.27).

Azt írták, a jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta.
Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe: a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra; a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek.
Továbbá a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani, míg az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk; az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent.
Hozzátették, a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott, illetve a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni.
Az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen – írta a kormany.hu.

Bárki szeretne még regisztrálni az oltásra, az itt megteheti: vakcinainfo.gov.hu

 

Az érettségi vizsgákról

Azt tervezik, hogy május elején tartják az írásbeli, június elején pedig szóbeli vizsgákat, de a járványügyi helyzetből adódóan van lehetőség változtatni.

Itt ellenőrizhetjük, hogy rajta vagyunk-e az oltási listán

Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra.

A vakcina regisztráció lekérdezés elérhetősége: VAKCINA REGISZTRÁCIÓ LEKÉRDEZÉS

Ezen az oldalon a regisztrált, de még nem beoltott személynek lehetősége nyílik lekérdezni, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon történt online regisztrációja vagy a Magyar Államkincstárhoz visszaküldött papír alapú jelentkezésének feldolgozása milyen státuszban van. A regisztráltnak ehhez elég megadnia a TAJ-számát és a születési dátumát, amelynek elküldése után a képernyőn egy IGEN vagy NEM üzenetet fog megjelenni.

IGEN – Az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja érvényes és az szerepel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartásában. Ez azt jelenti, hogy nyilván tartjuk Önt, mint oltandó személyt.

NEM – Az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz. Ennek oka lehet hibásan vagy hiányosan elküldött regisztráció is, amely nem tette lehetővé az azonosítást. Ez esetben sem késett le a regisztrációról, azt meg lehet ismételni a pontos adatok megadásával.

Fontos tudni, hogy akár interneten, akár postai úton regisztráltunk, a jelentkezése elküldésétől számítva több nap szükséges ahhoz, hogy az adatokat feldolgozzák és bekerüljön a rendszerbe. A regisztrációkor megadott adatok hitelességét és pontosságát ugyanis természetesen ellenőrzik. Ez azt jelenti, hogy senki ne ijedjen meg, ha jelentkezése után rövid idővel azt az üzenetet kapja, hogy „regisztrációja még nem érkezett meg”. Az adatok beérkezése és feldolgozása online jelentkezése esetén pár napot, postai úton küldött jelentkezése esetén nagyjából egy hetet vesz igénybe. Ezért az online regisztrációjától, illetve a postai levél visszaküldésétől számítva a lekérdezést mindenképpen több nap elteltével érdemes elvégezni, és azt akár pár nap különbséggel megismételni. Ha valaki az oltásra történő regisztrációkor pontatlanul adta meg adatát, és emiatt a neki küldött értesítőben téves adatot tapasztal, akkor az adatvedelem@neak.gov.hu email címen kérheti a regisztrációkor megadott adatai pontosítását, javítását.

Azok a regisztráltak, akik még nem kaptak oltást, és a lekérdezés során meggyőződtek arról, hogy már nyilván tartják őket beoltandónak – az eddig már beoltottakhoz hasonlóan – értesülni fognak majd, hogy mely oltóponton és mikor várják őket oltásra. Az oltás folyamatos, jelenleg a regisztrált idősek oltása élvez prioritást. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 69%-a van jelenleg beoltva. Minden regisztrált sorra fog kerülni, az oltás gyorsaságát egyedül a rendelkezésre álló vakcina korlátozza.

Tombol a brit mutáns

– A megbetegedések szinte száz százalékát már a koronavírus brit variánsa okozza Magyarországon – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, „heroikus küzdelem” folyik a járvány ellen, a harmadik hullám rendkívül intenzív, felszálló szakaszában sajnos „szárnyalnak” a járványügyi adatok nálunk és Európában is.
Kifejtette, jelenleg Magyarországon szinte száz százalékban ez a típus okozza az újabb megbetegedéseket. A brit, az afrikai és a brazil mutáns vírusok sokkal fertőzőképesebbek az eredeti kórokozónál, egy fertőzött ember négy másikat fertőzhet meg, amennyiben mindannyian egy légtérben negyedórán túl, maszk nélkül tartózkodnak.
A tapasztalatok szerint nagyon gyorsan változhat a fertőzöttek klinikai állapota, gyorsan fejlődnek ki a tünetek, ezért nagyon sok esetben kórházi kezelés és lélegeztetés szükséges a páciensek életben tartásához – tette hozzá.
„A világ négy sarkába elmegyünk annak érdekében, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára” – jelentette ki Müller Cecília. Megjegyezte, a védettség megszerzéséért nagyon fontos, hogy regisztráljanak az oltásra azok, akik ezt még nem tették meg. A tisztifőorvos tájékoztatása szerint elkezdték kidolgozni a pedagógusok oltásának részletes terveit, ami – mint mondta – újabb lehetőség arra, hogy valamennyiüket védetté tegyék.

Figyeljünk a gyerekekre is

A tisztifőorvos megemlítette, hogy a felnőttek mellett a gyerekek mentális egészségére is kedvezőtlen hatással van a hosszú karanténidőszak, ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy a szülők és rokonok fokozottan figyeljenek rájuk, törődjenek velük.

kiemelt kép: pixabay