Egészség

Mit ne együnk éhgyomorra?

Hogy képzeljük el a tökéletes reggelit? Kávé, narancslé, joghurt és gyümölcs? Sajnos a valóságban nem így fest, hiszen korántsem mindegy, mi kerül először a gyomrunkba.

Élesztős ételek: Habár úgy nőttünk fel, hogy kenyeret, péksütemény kaptunk reggelire, talán mégsem annyira jó. Az élesztő ugyanis irritálhatja a gyomorfalat, s puffadást okozhat.

Édesség: Szintén rossz ötlet már korán reggel az egekbe küldeni a vércukorszintünket, ami egyből elkezdi irritálni a hasnyálmirigyünket, mely éppen csak felébredt. Ha gyakran tesszük ezt, az cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Joghurtok és egyéb erjesztett tejtermékek: Ha üres gyomorra fogyasztjuk őket, hidrokloridos sav keletkezik a gyomrunkban, mely elpusztítja a jelenlévő tejsavat.

Körte: A körtében található nyers rostok irritálhatják az üres gyomor nyálkahártyáját.

 

Fotó: Unsplash/Sergey Zolkin

Fotó: Unsplash/Sergey Zolkin

Paradicsom: A paradicsomban rengeteg csersav van, mely csak fokozza a gyomorsavtermelést, hosszú távon ebből lesz a gyomorfekély.

Banán: Ha éhgyomorra esszük a banánt, megugrik vérünkben a magnéziumszint, s ez károsíthatja az egészségünket.

Fűszeres ételek: A nagyon fűszeres ételekkel is vigyázni kell reggel, például ne borsozzuk meg a rántottát, ugyanis a gyomornyálkahártyánk nem fogja szeretni, s túl sok savat fog termelni, ami hasfájáshoz vezet.

Hideg, szénsavas italok: Az ilyen italok károsítják a gyomorfalat, pláne korán reggel, felemelik a vércukorszintet, s csökkentik a gyomor vérellátását, aminek eredményeképpen sokkal lassabban emésztődik meg az étel.