Egészség

Átlépte a 2 milliót a beoltottak száma

Újabb határállomáshoz ért Magyarország oltási programja: átlépte a 2 milliót a beoltottak száma. Ez nagyon jó hír, de fontos, hogy továbbra is vigyázzunk egymásra!

 

Átlépte a 2 milliót a beoltottak száma. Magyarország oltási programja ezzel újabb határállomáshoz ért, minden ötödik magyar ember már megkapta az oltást – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília országos tiszti főorvos ma úgy fogalmazott: „van remény arra, hogy megállítsuk a harmadik hullám felfelé ívelő szakaszát ilyen nagyszámú oltakozó mellett”.
Kifejtette, folyamatosan érkeznek az oltóanyagok Magyarországra, a napokban sokan kapják meg a második oltást amellett, hogy elkezdik a pedagógusok, és folytatják az idősek oltását is. Hangsúlyozta: az oltási rendszer megalapozott, oltóanyagért elmennek a „világ minden sarkába”.
Kiemelte, a járványügyi adatok még mindig kedvezőtlenek.
Az új vírusvariánsok – de ezek közül is a brit – sokkal fertőzőképesebbek, sokkal súlyosabb megbetegedést okoznak. Az is látható – mondta -, hogy a fiatalokat sem kíméli a brit variáns, egészséges fiatalok kerülnek súlyos állapotban kórházba.
Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy, „felelősek vagyunk egymásért, a saját egészségünkért, a családunk, közösségünk egészségéért is”.

Az országos tiszti főorvos megismételte: aki oltást szeretne, regisztrálnia kell az erre létrehozott internetes felületen.

Ezen kívül továbbra is fontos a kontaktusok számának csökkentése, ha valakinek nincs halaszthatatlan elintézni valója, akkor maradjon otthon, ne menjen közösségbe. A vásárlásokat tervezetten és gyorsan kell lebonyolítani, és be kell tartani a járványügyi és higiéniai előírásokat.

Szintén regisztrálnia kell az oltásra a várandósoknak és a szoptatós kismamáknak is – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki felméri az oltás kockázatát, majd ha nincs ellenjavallat, gondoskodik arról, hogy valamelyik oltópont fogadja a kismamát. Beszélt arról is, hogy mentőt érdemes hívni akkor, ha valaki több napja lázas, szívverésében rendellenességet tapasztal, légszomj gyötri, nehézlégzése van.

Aki még nem regisztrált az oltásra, itt megteheti: vakcinainfo.gov.hu